Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79935
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPatcharawan Silthampitag-
dc.contributor.advisorPisaisit Chaijareenont-
dc.contributor.advisorPhenphichar Wanachantararak-
dc.contributor.authorTanyatorn Puangphimolkijen_US
dc.date.accessioned2024-08-04T08:31:03Z-
dc.date.available2024-08-04T08:31:03Z-
dc.date.issued2024-06-26-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79935-
dc.description.abstractObjective: To investigate the impact of chitosan oligosaccharide solution (COS) on the antifungal efficacy against C. albicans and the color stability of heat-cured PMMA Material and method: Heat-cured PMMA specimens with biofilm were subjected to immersion in distilled water (DW), 0.2% Chlorhexidine gluconate (CHX), and COS 0.5 MFC, 1 MFC, and 1.5 MFC. The fungal colonies were counted following immersion periods of 1 and 8 hours. The most effective method was selected for color stability test using a colorimeter. The color was measured at day 0 and after 1, 7, 14, 21 and 28 days of immersion. Results: According to two-way ANOVA (p < 0.05), after 8 hours of immersion, COS provided higher level of inhibition than DW but lower than CHX. There was no significant differences across various concentrations. Furthermore, the color stability test revealed that after 28 days of immersion, the color of all the specimens changed significantly within clinical limits and the specimens of CHX group demonstrated highest discoloration. Conclusion: Immersing dentures in COS 350 mg/ml for 8 hours effectively reduces the viability of C. albicans while maintaining the color stability of heat-cured PMMAen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.subjectCandida albicansen_US
dc.subjectColor stabilityen_US
dc.subjectDenture cleanseren_US
dc.subjectChitosan oligosaccharideen_US
dc.subjectPolymethylmethacrylateen_US
dc.titleEffect of Chitosan oligosaccharide solution on the inhibition of Candida albicans and color stability of heat-cured Polymethylmethacrylateen_US
dc.title.alternativeผลของสารละลายไคโตซานโอลิโกแซคคาไรด์ต่อการยับยั้งเชื้อแคนดิดา อัลบิแคนส์และความเสถียรของสีของโพลีเมธิลเมธาไครเลทชนิดบ่มด้วยความร้อนen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshCandida albicans-
thailis.controlvocab.lcshChitosan Oligosaccharide-
thailis.controlvocab.lcshPolymethylmethacrylate-
thailis.controlvocab.lcshAntiseptics in dentistry-
thailis.controlvocab.lcshDentures-
thailis.controlvocab.lcshTeeth -- Care and hygiene-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractวัตถุประสงค์ : เพื่อศึกษาคุณสมบัติการต้านเชื้อแคนดิดา อัลบิแคนส์ของสารละลายไคโตซานโอลิโกแซคคาไรด์ (COS) บนวัสดุโพลีเมธิลเมธาไครเลท และหาความเสถียรของสีหลังแช่เป็นเวลา 28 วัน วิธีดำเนินงานวิจัย : แบ่งวัสดุโพลีเมธิลเมธาไครเลทที่มีแผ่นชีวภาพออกเป็น 10 กลุ่ม แช่ใน COS 0.5 MFC, 1 MFC, 1.5 MFC, น้ำกลั่น, คลอเฮกซิดีน กลูโคเนต 0.2% (CHX) เป็นเวลา 1 และ 8 ชั่วโมง เมื่อครบเวลา หาจำนวนเชื้อที่เหลืออยู่บนแผ่นอะคริลิก เลือกความเข้มข้นและเวลาที่เหมาะสมที่สุดเพื่อทดสอบการเปลี่ยนแปลงของสี โดยนำมาแช่ในน้ำกลั่น, CHX และ COS วัดการเปลี่ยนไปของสี (ΔE) ด้วย colorimeter ผลการวิจัย : จากการวิเคราะห์ความแปรปรวนสองทางพบว่าที่เวลา 8 ชั่วโมง COS มีการยับยั้งเชื้อมากกว่าน้ำกลั่นแต่น้อยกว่า CHX โดยแต่ละความเข้มข้นไม่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ และเมื่อหาค่า ΔE หลังแช่เป็นเวลา 28 วันพบว่าทุกกลุ่มมีการเปลี่ยนแปลงของสีอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติแต่ยังอยู่ในขอบเขตที่เหมาะสมทางคลินิก โดยกลุ่ม CHX มีการเปลี่ยนแปลงมากที่สุด สรุปผล : การแช่ฟันปลอมด้วย COS ที่มีความเข้มข้น 350 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร เป็นเวลา 8 ชั่วโมงสามารถลดปริมาณเชื้อแคนดิดา อัลบิแคนส์ได้อย่างมีประสิทธิภาพ โดยรักษาเสถียรภาพของสีของวัสดุได้en_US
Appears in Collections:DENT: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
640931009-TANYATORN PUANGPHIMOLKIJ.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.