Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79379
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | พฤษภ์ บุญมา | - |
dc.contributor.author | วรุฒ สันวิภักดิ์ | en_US |
dc.date.accessioned | 2024-01-08T01:06:44Z | - |
dc.date.available | 2024-01-08T01:06:44Z | - |
dc.date.issued | 2566-11-01 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79379 | - |
dc.description.abstract | In this independent research endeavor, a predictive model for assessing the ripeness levels of durian fruits based on sound tapping was developed. The ripeness levels were categorized into three stages: raw, unripe and ripe. To create a highly accurate predictive model, the researchers conducted a comparative study in the data feature extraction phase from the tapping sound. Three methods were explored and compared: Mel-Spectrogram, Short-time Fourier Transform (STFT), and Mel-Frequency Cepstral Coefficients (MFCC). The researchers opted to use a Convolutional Neural Network (CNN) algorithm in developing the model. To evaluate the performance of the developed model, accuracy was measured by comparing the data extracted using all three feature extraction methods. It was found that the Short-time Fourier Transform method yielded the highest accuracy, achieving 99% accuracy when tested with previously unseen data and 99% accuracy on real-world data. | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.subject | Sound Classification, STFT, MFCC, Convolutional Neural Network (CNN), Durain | en_US |
dc.title | การทำนายระดับความสุกของทุเรียนจากเสียงเคาะ | en_US |
dc.title.alternative | Durian ripeness prediction through knocking sound | en_US |
dc.type | Independent Study (IS) | |
thailis.controlvocab.thash | ทุเรียน -- การเก็บเกี่ยว | - |
thailis.controlvocab.thash | เสียง -- การจำแนก | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การค้นคว้าอิสระครั้งนี้เป็นการพัฒนาแบบจำลองในการทำนายระดับความสุกของทุเรียนจากการเคาะเสียง โดยแบ่งระดับความสุกเป็น 3 ระดับคือ สุก ห่าม และดิบ ในการพัฒนาเพื่อให้ได้แบบจำลองที่มีความแม่นยำสูงสุด ผู้วิจัยได้ศึกษาเปรียบเทียบในขั้นตอนการสกัดข้อมูล (Feature Extraction) จากเสียงเคาะห์ทุเรียน โดยศึกษาเปรียบเทียบ 3 วิธี ได้แก่ Mel-Spectrogram, Short-time Fourier Transform (STFT) และ Mel-Frequency Cepstral Coefficients (MFCC) และเลือกใช้ อัลกอริทึมโครงข่ายประสาทแบบคอนโวลูชัน (Convolution Neural Network) ในการพัฒนาแบบจำลอง การวัดประสิทธิภาพของแบบจำลองที่พัฒนาขึ้นโดยการเปรียบเทียบความแม่นยำที่นำเข้าข้อมูลมาจากการสกัดคุณลษณะของข้อมูลทั้ง 3 วิธี พบว่า การสกัดข้อมูลโดยวิธี Short-time Fourier Transform ให้ค่าความแม่นยำที่ดีที่สุดคือ 99% และเมื่อนำไปทดสอบกับข้อมูลจริงที่ไม่เคยเห็นมาก่อนให้ค่าความแม่นยำ 99% | en_US |
Appears in Collections: | ENG: Independent Study (IS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
610632082-วรุฒ สันวิภักดิ์.pdf | 8.76 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.