Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73558
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวรทัศน์ อินทรัคคัมพร-
dc.contributor.advisorสุรพล เศรษฐบุตร-
dc.contributor.advisorเสาวลักษณ์ แย้มหมื่นอาจ-
dc.contributor.authorวงค์ลักณ์ วงค์ศิริen_US
dc.date.accessioned2022-07-07T10:40:33Z-
dc.date.available2022-07-07T10:40:33Z-
dc.date.issued2020-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73558-
dc.description.abstractThis research study aimed to study factors affecting the adoption of quality longan production technology by pruning. And trim the fruit bunches of the large group of longan farmers In Wang Nuea District, Lampang Province and to study the problem And suggestions for quality longan production by pruning And trim the fruit bunches of a large group of longan farmers In Wang Nuea District, Lampang Province, the sample group used was large longan farmers. In Wang Nuea District, Lampang Province, 100 cases were collected using an interview form. The statistics used for data analysis were descriptive statistics used to find percentage, mean, maximum, minimum and standard deviation. Including the testing of the hypothesis through multiple regression statistical analysis. The study found that Factors Relating to Quality Longan Production Technology Acceptance With farmers pruning and bouquets the statistical significance at level 0.05 was income from longan. Longan planting area and getting to know news Problems in using quality longan production technology by pruning and bunches of farmers. Is a lack of labor in pruning and fruit bunches Lack of water resources And the high cost of pruning and bunches Farmers follow the technology of longan production with 4 issues of pruning and fruit bunches: 1) Care and maintenance of longan trees to have a ready canopy shape. The method of pruning in various ways according to technical principles. 2) Selection of the longan tree completely, pruning in rainy season By cutting the branches in the middle of the canopy, leaving a horizontal branch around the canopy 1-2 layers. And let sunlight into the canopy and 4) pruning after harvest. By cutting the middle branches, overlapping branches, dead branches or disease damage immediately after harvest. The problems of farmer in using quality longan production technology by pruning and fruit bunches Three problems were labor shortage for pruning and fruit bunches, lack of water supply, and high cost of pruning and fruit bunches. Farmers’ were Farmers would like to have continuous training for farmers. To develop skills Farmers' expertise in pruning and pruning and government sector should support the budget for digging ponds, artesian well or water reserves in their farmers and Extension workers should visit the farmers regularly.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleปัจจัยที่มีผลต่อการยอมรับเทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพด้วยการตัดแต่งกิ่งและช่อผลของกลุ่มเกษตรกรลำไยแปลงใหญ่ ในอำเภอวังเหนือ จังหวัดลำปางen_US
dc.title.alternativeFactors Affecting the Adoption of Quality Longan Production Technology with Pruning and Cut Fruit Trimming by Longan Large–scale Farmer Group in Wang Nuea District, Lampang Provinceen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.controlvocab.thashลำไย -- การผลิต-
thailis.controlvocab.thashผลิตภัณฑ์ลำไย -- วังเหนือ(ลำปาง)-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการยอมรับเทคโนโลยีการผลิต ลำไยคุณภาพด้วยการตัดแต่งกิ่งและช่อผลของกลุ่มเกษตรกรลำไยแปลงใหญ่ ในอำเภอวังเหนือ จังหวัดลำปาง และเพื่อศึกษาปัญหา และข้อเสนอแนะในการผลิตลำไยคุณภาพด้วยการ ตัดแต่งกิ่งและช่อผลของกลุ่มเกษตรกรลำไยแปลงใหญ่ ในอำเภอวังเหนือ จังหวัดลำปาง กลุ่มตัวอย่าง ที่ใช้ คือ เกษตรกรกลุ่มลำไยแปลงใหญ่ ในอำเภอวังเหนือ จังหวัดลำปาง จำนวน 100 ราย เก็บรวบรวม ข้อมูลโดยใช้แบบสัมภาษณ์ สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล คือ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าสูงสุด ค่าต่ำสุด และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน รวมทั้งทดสอบสมมติฐานด้วยการวิเคราะห์ค่าทางสถิติแบบถดถอยพหุ ผลการศึกษาพบว่า ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการยอมรับเทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพ ด้วยการตัดแต่งกิ่งและช่อผลของเกษตรกร อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 คือ รายได้จากลำไย พื้นที่ปลูกลำไย และการได้รับรู้ข่าวสาร ปัญหาในการใช้เทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพด้วยการตัด แต่งกิ่งและช่อผลของเกษตรกร คือการขาดแคลนแรงงานในการตัดแต่งกิ่งและช่อผล การขาดแคลน แหล่งน้ำและค่าใช้จ่ายสูงในการตัดแต่งกิ่งและช่อผล เกษตรกรปฏิบัติตามเทคโนโลยีการผลิตลำไย คุณภาพด้วยการตัดแต่งกิ่งและช่อผลของเกษตร จำนวน 4 ประเด็น ได้แก่ 1) การดูแลและบำรุงรักษา ต้นลำไยให้มีลักษณะทรงพุ่มที่พร้อม ด้วยวิธีการตัดแต่งกิ่งในรูปแบบต่าง ๆ ตามหลักวิชาการ 2) การ คัดเลือกต้นลำไยที่สมบูรณ์ทำการตัดแต่งกิ่งในฤดูฝน โดยตัดกิ่งที่อยู่กลางทรงพุ่มให้เหลือกิ่งแนวนอน รอบทรงพุ่ม 1-2 ชั้น 3) การตัดกิ่งที่อยู่กลางทรงพุ่มออก 2-5 กิ่ง เพื่อลดความสูงของต้น และให้ แสงแดดเข้าในทรงพุ่ม และ 4) การตัดแต่งกิ่งหลังการเก็บเกี่ยว โดยตัดกิ่งกลาง กิ่งทับซ้อน กิ่งแห้งตาย หรือโรค แมลงทำลายทันทีหลังการเก็บเกี่ยว ปัญหาในการใช้เทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพด้วยการตัดแต่งกิ่งและช่อผลของเกษตรกร คือ 1) การขาดแคลนแรงงานในการตัดแต่งกิ่งและช่อผล 2) การขาดแคลนแหล่งน้ำและ 3) ค่าใช้จ่ายที่ สูงในการตัดแต่งกิ่งและช่อผล ข้อเสนอแนะของเกษตรกร คือ ควรมีการจัดฝึกอบรมเกษตรกรอย่างต่อเนื่อง เพื่อพัฒนา ทักษะ ความชำนาญแก่เกษตรกรในการตัดแต่งกิ่งและช่อผล ภาครัฐควรให้สนับสนุนงบประมาณใน การขุดสระ บ่อน้ำบาดาล หรือแหล่งน้ำสำรองในฟาร์ม และต้องการให้เจ้าหน้าที่ที่ส่งเสริมการเกษตร ลงพื้นที่เยี่ยมเยียนให้คำแนะนำแก่เกษตรกรอย่างสม่ำเสมอen_US
Appears in Collections:AGRI: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
600832008 วงค์ลักณ์ วงค์ศิริ.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.