Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/64397
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorเจิมขวัญ สังข์สุวรรณen_US
dc.contributor.authorกุลวดี กุลสุนทรen_US
dc.contributor.authorจุฑามาศ จินตนาen_US
dc.date.accessioned2019-05-07T10:02:06Z-
dc.date.available2019-05-07T10:02:06Z-
dc.date.issued2557en_US
dc.identifier.issn0857-0842en_US
dc.identifier.urihttp://journal.agri.cmu.ac.th/content.asp?JID=126&CID=935en_US
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/64397-
dc.descriptionวารสารเกษตร เป็นวารสารวิชาการของคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ โดยวารสารจะออกราย 4 เดือน (มกราคม พฤษภาคม และกันยายน) ซึ่งจะพิมพ์เผยแพร่ผลงานวิชาการสาขา เกษตรศาสตร์ อุตสาหกรรมเกษตร สัตวแพทย์ และชีววิทยา ทั้งจากภายในและภายนอกมหาวิทยาลัย และปัจจุบันวารสารเกษตรอยู่ในฐานข้อมูลระดับชาติ ศูนย์ดัชนีการอ้างอิงวารสารไทย (TCI)en_US
dc.description.abstractThis study investigated the properties of chitosan film incorporating orange essential oil at 0.7% and 1.4% (v/v) compared to pure chitosan film. Chitosan film with 1.4% orange essential oil had much better elongation but the strength and water vapor transmission rate were lower. The application of orange essential oil film to extend the shelf life of orange flavored butter cake was the aim of this study. An antifungal effect against mold on orange flavored butter cake was also evaluated. The comparative trials between wrapping pure chitosan film and chitosan film with 0.7% and 1.4% of orange essential oil around the cake were studied at 25°C for 10 days. Cake wrapped by film containing 1.4% orange essential oil had the best texture and least weight loss. The cake surface was observed daily for the growth of mold. The study showed that cake wrapped in stretch film, chitosan film with 0, 0.7 and 1.4% orange essential oil had 2, 4, 7 and more than 10 days shelf life, respectively. Chitosan film with 1.4% orange essential oil provided the best mold inhibition. Therefore, orange essentialoil can improve chitosan film properties and prolong the shelf life of orange cake with acceptable sensory characteristics.en_US
dc.languageEngen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเชียงใหม่. ภาควิชาวิศวกรรมอุตสาหการen_US
dc.titleProperties and Antifungal Effect of Chitosan Film Incorporating Orange Essential Oil on the Shelf Life of Orange Flavored Butter Cakeen_US
dc.title.alternativeสมบัติและผลของการต้านเชื้อราของฟิล์มไคโตซานผสมน้ำมันหอมระเหยจากส้มต่ออายุการเก็บรักษาเค้กเนยกลิ่นส้มen_US
dc.typeบทความวารสารen_US
article.title.sourcetitleวารสารเกษตรen_US
article.volume30en_US
article.stream.affiliationsภาควิชาเทคโนโลยีการบรรจุ คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
Appears in Collections:CMUL: Journal Articles

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.