Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39475
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | อาจารย์ ดร. นทัต อัศภาภรณ์ | - |
dc.contributor.advisor | ดร. วินธนา คูศิริสิน | - |
dc.contributor.author | ภูริวัจฐ์ ชีคำ | en_US |
dc.date.accessioned | 2016-08-08T09:32:57Z | - |
dc.date.available | 2016-08-08T09:32:57Z | - |
dc.date.issued | 2015-03 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.cmu.ac.th/handle/6653943832/39475 | - |
dc.description.abstract | This is a descriptive study aimed at analyzing nutritional value and the costs of normal food of patients at Sriphat Medical Center, Faculty of Medicine, Chiang Mai University. Normal meals arranged for patients which were breakfast, lunch, and dinner produced by food production and nutrition therapy division, food and beverage department of Maharaj Nakorn Chiang Mai hospital. A total of 68 items over the course of31 days were analyzed in this study. Tool used in the study was a computer program, Nutrisurvey. The cost of the patients’ food were analyzed from price and quantity used for 1 patient. Data were also analyzed by finding mean, percentage, and standard deviation. From the study, it was found that average energy and nutrition provided in normal food for patients were 2,625 kilocalories of which carbohydrates provided the highest amount of energy, then, fat and protein with the energy of 1333.2, 769.5, 522.4 kilocalories and 50.8,29.3,19.9 percent, respectively. Moreover, it was found that average of vitamin per day; vitamin A 680.0 micrograms, and Vitamin C 104.4 milligrams. In addition, minerals found were calcium 610.0 milligrams, sodium 4,293.6 milligrams, phosphorus 1,199.8 milligrams, potassium 2,383.3 milligrams, copper 0.8 milligrams, zinc 3.8 milligrams, iron 22.6 milligrams, and fiber 15.2 milligrams. The average cost of normal food of a patient per day was 96.8 baht; breakfast 26.3 baht, lunch 32 baht, and dinner 38.5 baht. They were classified as spicy soup, mild soup, sauce, stir-fried food, express dish, light meal, fruit, instant drink, and dessert, which the average prices of 13.7, 11.9, 8.9, 11.1, 14.0, 16.6, 4.1, 9.9, and 6.2 baht, respectively. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.title | คุณภาพอาหารและต้นทุนอาหารสำหรับผู้ป่วย ศูนย์ศรีพัฒน์ คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.title.alternative | Food Quality and Food Costs for the Patient Sriphat Medical Center, Faculty of Medicine, Chiang Mai University | en_US |
dc.type | Independent Study (IS) | |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การศึกษาครั้งนี้เป็นการศึกษาเชิงพรรณนา มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการ และวิเคราะห์ต้นทุนจากวัตถุดิบในอาหารธรรมดาสำหรับผู้ป่วย ศูนย์ศรีพัฒน์ คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ โดยวิเคราะห์รายการอาหารธรรมดาที่จัดให้ผู้ป่วยบริโภคประกอบด้วย อาหารมื้อเช้า มื้อกลางวัน และ มื้อเย็น จำนวน 31 วัน รวมทั้งสิ้น 68 รายการ ผลิตโดยหน่วยผลิตและโภชนบำบัด งานโภชนาการ โรงพยาบาลมหาราชนครเชียงใหม่ เครื่องมือที่ใช้ในการวิเคราะห์คือ โปรแกรมคอมพิวเตอร์สำเร็จรูป Nutrisurvey และวิเคราะห์ต้นทุนของอาหารผู้ป่วย จากราคาจัดซื้อและปริมาณที่ใช้ต่อผู้ป่วย 1 คน วิเคราะห์ข้อมูลโดยการหา ค่าเฉลี่ย ค่าร้อยละ และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ผลการศึกษาพบว่า ค่าเฉลี่ยพลังงานของสารอาหารกลุ่มให้พลังงานในอาหารธรรมดาสำหรับผู้ป่วยต่อวัน เท่ากับ 2,625 กิโลแคลลอรี่ ทั้งนี้คาร์โบไฮเดรตให้พลังงานสูงสุด รองลงมาได้แก่ ไขมันและโปรตีน โดยคิดเป็นพลังงาน 1333.2, 769.5 และ 522.4 กิโลแคลลอรี่ คิดเป็นร้อยละ 50.8, 29.3 และ 19.9 ตามลำดับ และพบว่าค่าเฉลี่ยต่อวันของ วิตามินมีปริมาณวิตามินเอ 680.0ไมโครกรัม และวิตามินซี 104.4 มิลลิกรัม ส่วนแร่ธาตุพบ แคลเซียม 610.0 มิลลิกรัม โซเดียม 4,293.6 มิลลิกรัม ฟอสฟอรัส 1,199.8 มิลลิกรัม โปแตสเซียม 2,383.3 มิลลิกรัม ทองแดง 0.8 มิลลิกรัม สังกะสี 3.8 มิลลิกรัม ธาตุเหล็ก 22.6 มิลลิกรัม และพบใยอาหาร 15.2 มิลลิกรัม ส่วนค่าเฉลี่ยต้นทุนวัตถุดิบอาหารธรรมดาสำหรับ ผู้ป่วยต่อ 1 คน/วัน มีค่าเท่ากับ 96.8 บาท โดยมื้อเช้า มื้อกลางวัน และมื้อเย็นมีต้นทุนเฉลี่ย 26.3, 32 และ 38.5 บาท ตามลำดับ จำแนกตามประเภทต่างๆ ดังนี้ แกงเผ็ด แกงจืด เครื่องจิ้ม ผัด จานเดียว อาหารอ่อน ผลไม้ เครื่องดื่มสำเร็จรูป ขนมหวาน พบราคาเฉลี่ย 13.7, 11.9, 8.9, 11.1, 14.0, 16.6, 4.1, 9.9 และ 6.2 บาทตามลำดับ | en_US |
Appears in Collections: | GRAD-Health Sciences: Independent Study (IS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ABSTRACT.docx | Abstract (words) | 173.96 kB | Microsoft Word XML | View/Open |
ABSTRACT.pdf | Abstract | 247.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
FULL.pdf | Full IS | 3.84 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.