Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79767
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSurapol Natakankitkul-
dc.contributor.advisorKanokwan Kiattisin-
dc.contributor.authorNareekan Yanasanen_US
dc.date.accessioned2024-07-15T10:30:40Z-
dc.date.available2024-07-15T10:30:40Z-
dc.date.issued2024-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79767-
dc.description.abstractPassiflora plants are famous for their unique flavor and aroma. It also has health benefits. Nowadays, they are popularly consumed as a fruit or beverage. Giant granadilla (Passiflora quadrangularis L.) is the species with the biggest fruit, thick fruit flesh, and produces juice that has a sweet and fragrant taste. However, this plant has yet to be widely known. Therefore, more research is still needed. This study aimed to study the antioxidant, anti-tyrosinase, and anti-aging activities of P. quadrangularis fruit extracts, including epicarp, mesocarp, endocarp, and seed extracts, characterize bioactive compounds, and develop nanoemulsions containing P. quadrangularis fruit extracts which stable and effective in the volunteers. The research found that the extracts from the maceration method with 95% v/v ethanol obtained the highest percentage extract yield from the endocarp (25.22%), followed by the mesocarp (23.62%). The P. quadrangularis fruit extracts contain phenolic and flavonoid compounds. The epicarp extract had the highest total phenolic content (32.57±0.02 mg GAE/g extract), while the seed had the highest total flavonoid content (113.29±0.07 mg QE/g extract). It also revealed that the seed had the highest antioxidant activity by DPPH and ABTS assays. The tyrosinase enzyme inhibition results showed that the epicarp and endocarp extracts had excellent enzyme inhibition of 83.70±0.83% (L-tyrosine) and 88.43±0.50% (L-DOPA), respectively. The anti-aging of the epicarp extract indicated the highest inhibitory effects of the collagenase and elastase enzymes at 21.34±0.40% and 8.35±2.94%, respectively. In contrast, the seed showed the highest inhibition of the hyaluronidase enzyme at 24.17±1.27%. The extract stability at various temperatures, including at 30±2°C with light and protected light, 4°C, and 45°C, was measured by measuring the amount of gallic acid in the extracts, and it was found that the endocarp and seed extracts had good stability. From the above results, endocarp and seed extract activities were used to develop the product because they had the highest yield and a high amount of bioactive compounds with excellent activities. Nanoemulsions containing P. quadrangularis endocarp and seed extracts prepared by ultrasonication method, which had a pH value of 5.09±0.00, small particle size (133.1±0.8 nm), narrow polydispersity index (0.33±0.03), and high zeta potential (−61.8±0.6 mV) with good stability. The evaluation of nano-serum containing extracts in volunteers found that it did not irritate. The nano-serum can moisturize the skin and reduce wrinkles after 60 days of application. In summary, P. quadrangularis fruit extract can be used in cosmetic products to moisturize skin and slow skin aging. This suggestion will increase local plant value, reduce fruit juice production waste, and promote planting for farmers and community enterprises in Thailand.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleDevelopment of Nanoemulsions Containing Giant Granadilla (Passiflora quadrangularis L.) fruit extract for cosmetic applicationen_US
dc.title.alternativeการพัฒนาผลิตภัณฑ์เครื่องสำอางนาโนอิมัลชันที่ประกอบด้วยสารสกัดผลแตงสาen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshCosmetics-
thailis.controlvocab.lcshHerbal cosmetics-
thailis.controlvocab.lcshPlant extracts-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractพืชผลสกุล Passiflora ได้รับความนิยมจากรสชาติและกลิ่นที่เป็นเอกลักษณ์ ทั้งยังมีประโยชน์ต่อสุขภาพ ปัจจุบันนิยมบริโภคเป็นผลไม้หรือเครื่องดื่ม แตงสา หรือ สุคนธรส (Passiflora quadrangularis L.) เป็นสายพันธุ์ที่มีขนาดผลใหญ่ที่สุด มีเนื้อผลหนา และให้น้ำที่มีรสชาติหวานหอม แต่พบว่ายังมีการศึกษาวิจัยน้อย จึงยังไม่เป็นที่รู้จักอย่างแพร่หลาย การศึกษานี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อทดสอบฤทธิ์ต้านออกซิเดชั่น ฤทธิ์ต้านเอนไซม์ไทโรซิเนส และฤทธิ์ชะลอวัยของสารสกัดจากผลแตงสา ซึ่งประกอบไปด้วยส่วนเปลือกผล (epicarp) เนื้อผล (mesocarp) เยื่อหุ้มผลชั้นใน (endocarp) และเมล็ด (seed) เพื่อทดสอบหาสารสำคัญในสารสกัด และเพื่อพัฒนาผลิตภัณฑ์นาโนอิมัลชันที่ประกอบด้วยสารสกัดผลแตงสาที่มีความคงตัวและมีประสิทธิภาพการบำรุงผิวในอาสาสมัคร จากการทดสอบพบว่า สารสกัดผลแตงสาที่สกัดด้วยวิธีการแช่หมักด้วยเอทานอล 95% ได้ร้อยละผลผลิตจากส่วนเยื่อหุ้มผลชั้นในมากที่สุด (25.22%) รองลงมาคือ ส่วนเนื้อผล (23.62%) ซึ่งสารสกัดประกอบไปด้วยสารประกอบฟีนอลิกและฟลาโวนอยด์ โดยสารสกัดเปลือกผลมีปริมาณสารประกอบฟีนอลิก รวมมากที่สุด (32.57±0.02 mg GAE/g extract) ขณะที่สารสกัดเมล็ดมีปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์รวมมากที่สุด (113.29±0.07 mg QE/g extract) และพบว่าสารสกัดเมล็ดมีฤทธิ์ต้านออกซิเดชั่นสูงที่สุดเมื่อทดสอบด้วยวิธี DPPH และ ABTS ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านเอนไซม์ไทโรซิเนส พบว่า สารสกัดเปลือกผลและเยื่อหุ้มผลชั้นในมีฤทธิ์การยับยั้งเอนไซม์ที่สูงที่สุดเมื่อใช้ L-tyrosine และ L-DOPA เป็นสารตั้งต้น เท่ากับ 83.70±0.83% และ 88.43±0.50% ตามลำดับ ส่วนการทดสอบฤทธิ์ชะลอวัย พบว่าสารสกัดเปลือกผลสามารถยับยั้งเอนไซม์คอลลาจีเนสและอีลาสเตสสูงที่สุด เท่ากับ 21.34±0.40% และ 8.35±2.94% ตามลำดับ และสารสกัดเมล็ดสามารถยับยั้งเอนไซม์ไฮยาลูโรนิเดสสูงที่สุด เท่ากับ 24.17±1.27% เมื่อทดสอบความคงตัวของสารสกัดที่อุณหภูมิ 30±2°C ที่ป้องกันแสงและถูกแสงและที่อุณหภูมิ 4°C และ 45°C โดยตรวจวัดปริมาณกรดแกลลิคในสารสกัด พบว่าสารสกัดเยื่อหุ้มผลชั้นในและเมล็ดมีความคงตัวที่ดี จากผลการทดสอบทั้งหมด จึงเลือกสารสกัดเยื่อหุ้มผลชั้นในและเมล็ดมาใช้พัฒนาผลิตภัณฑ์ เนื่องจากมีร้อยละผลผลิต ปริมาณสารสำคัญ และฤทธิ์ทางชีวภาพที่สูง ผลิตภัณฑ์นาโนอิมัลชันที่ประกอบด้วยสารสกัดส่วนเยื่อหุ้มผลชั้นในและเมล็ดของผลแตงสาที่เตรียมด้วยวิธีการใช้คลื่นเสียงความถี่สูง (ultrasonication method) มีค่าความเป็นกรด-ด่าง (pH) เท่ากับ 5.09±0.00 มีขนาดอนุภาคเล็ก (133.1±0.8 nm) มีดัชนีการกระจายตัวแคบ (0.33±0.03) และมีศักย์ไฟฟ้าซีต้าที่สูง (-61.8±0.6 mV) ทั้งยังมีความคงตัวดี การประเมินประสิทธิภาพการบำรุงผิวในอาสาสมัครของนาโนเซรั่มที่ประกอบด้วยสารสกัดผลแตงสา พบว่าไม่ระคายเคืองผิว สามารถเพิ่มความชุ่มชื้นผิวและลดเลือนริ้วรอยได้หลังใช้ผลิตภัณฑ์เป็นเวลา 60 วัน โดยสรุป สารสกัดผลแตงสามีศักยภาพที่สามารถใช้เป็นส่วนประกอบในผลิตภัณฑ์เครื่องสำอางที่ให้ความชุ่มชื้นแก่ผิวและชะลอวัย ช่วยเพิ่มมูลค่าพืชท้องถิ่น ลดของเสียจากการผลิตน้ำผลไม้ และส่งเสริมการปลูกในกลุ่มเกษตรกรและวิสาหกิจชุมชนภาคเหนือได้en_US
Appears in Collections:PHARMACY: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
651031032-NAREEKAN YANASAN.pdf-374.89 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.