Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79649
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสุชน ตั้งทวีวิพัฒน์-
dc.contributor.advisorบุญล้อม ชีวะอิสระกุล-
dc.contributor.authorวรันทร์ธร สิทธิสอนen_US
dc.date.accessioned2024-07-07T07:01:18Z-
dc.date.available2024-07-07T07:01:18Z-
dc.date.issued2024-05-02-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79649-
dc.description.abstractPoultry offal waste meal (POM) is one of the wastes, containing high protein and fat, from poultry slaughterhouses which is not used as human food, thus may create pollution problem. It contains crop, proventriculus, small intestine, large intestine, visceral and abdominal fat, therefore containing high protein and fat. This study aimed to assess the optimum level of POM as a protein source to substitute fish meal (FM) in laying hen diet. Six hundred heads of 48-week-old HyLine Brown laying hens, were used in a completely randomized design experiment of 24 weeks long. The hens were randomly divided into 5 treatments with 3 replicates per treatment. Each replicate, consisted of 40 birds was randomly placed in battery wire cages, which contained 4 heads/cage in an Evaporative cooling house. Experimental diets were 0, 25, 50, 75 and 100% of POM substitution for FM. All diets were adjusted to be iso-nitrogenous at 16% CP. While the ME values increased with the higher level of POM. It was found that POM from a broiler slaughterhouse in Chiang Mai and Lamphun, being autoclaved at 30 psi, 135 °C for 5 minutes and then dried in a hot air oven, had on DM basis; 70.69% CP, 26.52% EE, 0.40% CF and 5.55% ash. It had higher CP and EE, but lower ash than FM. The use of 75 and 100% POM to substitute FM decreased egg production, eggshell thickness, and eggshell breaking strength, while feed cost per dozen eggs and egg weight were significantly higher as compared to the control group (P<0.05). In conclusion, POM can be used to substitute FM in laying hen diets, during the last period before culling, up to 50% without adverse effect on production cost, egg quality and egg production.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการใช้เศษเหลือเครื่องในสัตว์ปีกเป็นแหล่งโปรตีนทดแทนปลาป่นในอาหารไก่ไข่ต่อสมรรถภาพการผลิตและคุณภาพไข่en_US
dc.title.alternativeUse of poultry offal as a protein source to substitute fish meal in Laying Hen Diet on production performance and egg qualityen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.thashสัตว์ปีก-
thailis.controlvocab.thashอาหารสัตว์-
thailis.controlvocab.thashอาหารสัตว์จากปลาป่น-
thailis.controlvocab.thashไข่-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractเศษเหลือเครื่องในสัตว์ปีกป่น (Poultry offal waste meal, POM) ซึ่งเป็นผลพลอยได้จากการชำแหละและการแปรรูปของโรงงานชำแหละสัตว์ปีก เป็นส่วนที่มนุษย์ไม่นำไปใช้บริโภค ประกอบด้วยกระเพาะพัก กระเพาะจริง ลำไส้เล็ก ลำไส้ใหญ่ ตับอ่อน ไส้ติ่ง และไขมันส่วนห่อหุ้มอวัยวะภายใน มีโปรตีนและไขมันสูง การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อหาระดับที่เหมาะสมของการใช้ POM เป็นแหล่งโปรตีนทดแทนปลาป่นในอาหารไก่ไข่ โดยใช้ไก่ไข่พันธุ์ไฮไลน์บราวน์ อายุ 48 สัปดาห์ จำนวน 600 ตัว แบ่งออกเป็น 5 กลุ่มๆ ละ 3 ซ้ำๆ ละ 40 ตัว เลี้ยงในกรงตับแบบบรรจุ 4 ตัว/กรง ซึ่งอยู่ในโรงเรือนควบคุมสภาพแวดล้อมด้วยระบบการระเหยน้ำ (Evaporative cooling system) ไก่แต่ละกลุ่มได้รับอาหารที่มี POM ทดแทนปลาป่นในสูตรอาหารระดับ 0, 25, 50, 75 และ 100% โดยทุกสูตรมีการปรับโปรตีนให้เท่ากันที่ 16% ส่วนพลังงานใช้ประโยชน์ได้มีปริมาณสูงขึ้นตามระดับการใช้ POM ที่เพิ่มขึ้นในสูตรอาหาร ใช้แผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ (Completely randomized design) ทดลองเป็นเวลา 24 สัปดาห์ ผลปรากฏว่า POM ที่ได้จากโรงงานชำแหละไก่เนื้อในจังหวัดเชียงใหม่และลำพูน เมื่อนำไปนึ่งภายใต้แรงดันที่ 30 psi อุณหภูมิ 135 o C เป็นเวลา 5 นาที แล้วนำไปอบให้แห้ง มีโปรตีน ไขมัน เยื่อใย และเถ้า เท่ากับ 70.69, 26.52, 0.40 และ 5.55% DM ตามลำดับ ซึ่งพบว่ามีโปรตีนและไขมันสูงกว่า แต่มีเถ้าต่ำกว่าปลาป่น การใช้ POM ทดแทนปลาป่นที่ระดับ 75 และ 100% มีผลทำให้ผลผลิตไข่ คุณภาพไข่ด้านความหนาและความแข็งแกร่งของเปลือกไข่ด้อยลง ในขณะที่น้ำหนักไข่ และต้นทุนค่าอาหารต่อการผลิตไข่ สูงขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ เมื่อเทียบกับกลุ่มควบคุม (P<0.05) โดยสรุป POM สามารถใช้ทดแทนปลาป่นในอาหารไก่ไข่ระยะก่อนปลดระวางได้สูงสุดที่ระดับ 50% โดยไม่มีผลเสียต่อต้นทุนการผลิต คุณภาพไข่ และการให้ผลผลิตไข่en_US
Appears in Collections:AGRI: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Waruntorn Sitisorn 620831042.pdf4.15 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.