Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79624
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพิชญลักษณ์ พิชญกุล-
dc.contributor.authorเทตยา แซ่ตั๊นen_US
dc.date.accessioned2024-07-06T07:09:41Z-
dc.date.available2024-07-06T07:09:41Z-
dc.date.issued2023-12-20-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79624-
dc.description.abstractThis study aims to investigate Factors Affecting Decision of Thai Tourists to Select Local Restaurants in Chiang Mai Province. Questionnaires were employed to collect data from a sample of 400 Thai tourists who traveled from other provinces to visit Chiang Mai. Statistical methods used for data analysis included frequency, percentage, mean, standard deviation, t-test, analysis of variance (ANOVA), and multiple regression analysis. The study revealed the following findings: 1) The majority of the sample group consists of females aged between 31-40 years, with marital status, holding a bachelor's degree, employed in private companies, and earning an average monthly income between 20,001-30,000 Baht. They predominantly travel from the central region and have a perspective that emphasizes the significance of food in creating experiences, leading to an active information search. 2) The factor affecting decision of marketing mix factors in the culinary tourism service of local restaurants in Chiang Mai province is overall rated as highly significant. When analyzed individually, all seven factors, including price, location, marketing promotion, staff, service processes, and physical attributes, were found to be of the utmost importance. 3) The factor affecting decision-making opinions regarding the use of local restaurant services in Chiang Mai province is perceived to be at the highest level of agreement. Results of hypothesis testing revealed: 1) General information within the sample group, including gender, age, marital status, occupation, average monthly income, and residential region, significantly influenced marketing mix factors in the culinary tourism service of local restaurants in Chiang Mai province, with statistical significance at the 0.05 level. 2) Disparities in general information such as marital status and average monthly income significantly impacted the decision-making process for selecting local restaurant in Chiang Mai province, with statistical significance at the 0.05 level. 3) Marketing mix factors, specifically in the product and price dimensions, significantly influenced the decision-making process for selecting local restaurant in Chiang Mai province. The statistical analysis, with a correlation coefficient (R) of .189, demonstrated a predictive power of 3.60% (R2 = .036) at the 0.05 significance level.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleปัจจัยที่ส่งผลต่อการตัดสินใจของนักท่องเที่ยวชาวไทยต่อการเลือกร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeFactors affecting decision of Thai tourists to select local restaurants in Chiang Mai Provinceen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.controlvocab.thashร้านอาหารพื้นเมือง -- เชียงใหม่-
thailis.controlvocab.thashนักท่องเที่ยว-
thailis.controlvocab.thashการตลาด -- เชียงใหม่-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่ส่งผลต่อการตัดสินใจของนักท่องเที่ยวไทยต่อการเลือกร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่ โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวมรวมข้อมูลจากลุ่มตัวอย่างที่เป็นนักท่องเที่ยวชาวไทยที่เดินทางมาจากจังหวัดอื่นเพื่อมาท่องเที่ยวจังหวัดเชียงใหม่ จำนวน 400 คน สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลคือ ค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน สถิติทดสอบค่าที การวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียว และสถิติวิเคราะห์ความถดถอยเชิงพหุคุณ (Multiple Regression Analysis) ผลการศึกษาพบว่า 1) กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่เพศหญิงอายุระหว่าง 31-40 ปี มีสถานภาพสมรส จบการศึกษาระดับปริญญาตรี ประกอบอาชีพเป็นพนักงานบริษัทเอกชน มีรายได้เฉลี่ยต่อเดือนระหว่าง 20,001-30,000 บาท โดยเดินทางมาจากทางภาคกลางและมีทัศนคติที่มองว่าอาหารเป็นสิ่งหนึ่งที่มีบทบาทสำคัญในการสร้างประสบการณ์ จึงมีการค้นหาข้อมูล 2) ระดับความคิดเห็นของปัจจัยส่วนประสมทางการตลาดบริการการ ในภาพรวม มีระดับความคิดเห็นอยู่ในระดับมากที่สุด เมื่อพิจารณาเป็นรายด้าน พบว่าทั้ง 7 ด้าน คือ ด้านราคา ด้านสถานที่ ด้านการส่งเสริมการตลาด ด้านบุคลากร ด้านกระบวนการให้บริการ และด้านลักษณะทางกายภาพ มีความสำคัญอยู่ในระดับมากที่สุด 3) ระดับความคิดเห็นของการตัดสินใจใช้บริการร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่ มีความคิดเห็นอยู่ในระดับมากที่สุด ผลการทดสอบสมมติฐาน 1) ข้อมูลทั่วไปของกลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ เพศ อายุ สถานภาพสมรส อาชีพ รายได้เฉลี่ยต่อเดือน และภูมิภาคที่อาศัยอยู่ ที่แตกต่างกันส่งผลต่อระดับความคิดเห็นต่อปัจจัยส่วนประสมทางการตลาดบริการการท่องเที่ยวเชิงอาหารของร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่แตกต่างกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 2) ข้อมูลทั่วไปของกลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ สถานภาพสมรส และรายได้เฉลี่ยต่อเดือน ที่แตกต่างกันส่งผลต่อการตัดสินใจเลือกใช้บริการร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่แตกต่างกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 และ 3) ปัจจัยส่วนประสมทางการตลาดบริการการท่องเที่ยวเชิงอาหารของร้านอาหารถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่ ด้านผลิตภัณฑ์ และด้านราคา ส่งผลต่อการตัดสินใจเลือกใช้บริการร้านอาหารท้องถิ่นในจังหวัดเชียงใหม่ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 โดยมีค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์พหุคุณ (R) เท่ากับ .189 มีค่าอำนาจในการพยากรณ์ได้ร้อยละ 3.60 (R2 = .036)en_US
Appears in Collections:BA: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
641532076 เทตยา แซ่ตั๊น.pdfPDF file9.15 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.