Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78785
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorอรรถพล สมุทคุปติ์-
dc.contributor.authorฟาติมา ก้าเดen_US
dc.date.accessioned2023-09-08T10:14:32Z-
dc.date.available2023-09-08T10:14:32Z-
dc.date.issued2021-09-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78785-
dc.description.abstractThis research propose is applying a tool for supporting the decision making on selecting the Automatic Fermented Rice Noodles Making Machine. Five criteria used for the selection process were: Cost, Machine Efficiency, Machine Capability& Market demand, Energy Consumption, and Preventive Maintenance by applying Fuzzy AHP Technique for selecting 3 sizes of Automatic Fermented Rice Noodles Making Machine including Machinery Size S (Capacity 200 kg./ hour) , Machinery Size M (Capacity 300 kg./ hour) and Machinery Size L (Capacity 500 kg./ hour). The results of the study from 5 main factor as follows: Cost has defuzzy fication score equal to 0.595 for machinery size S, Machine Efficiency has defuzzy fication score equal to 0.681 for machinery size L, Machine Capability& Market demand has defuzzy fication score equal to 0.670 for machinery size L, Energy Consumption has defuzzy fication score equal to 0.571 for machinery size M, and Preventive Maintenance has defuzzy fication score equal to 0.568 for machinery size M. In this step, questionnaires were used to collect data from sample group. And the results showed that all criteria or factor are suitable for practical use.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการประยุกต์ใช้เทคนิคฟัซซี่ เอเอชพี ในการคัดเลือกเครื่องผลิตเส้นขนมจีนอัตโนมัติen_US
dc.title.alternativeApplication of fuzzy AHP technique in automatic fermented rice noodles making machine selectionen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.controlvocab.thashการจัดการอุตสาหกรรม-
thailis.controlvocab.thashกระบวนการลำดับชั้นเชิงวิเคราะห์-
thailis.controlvocab.thashระบบฟัสซี-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการประยุกต์ใช้เทคนิคฟัชชื่ เอเอชพี ในการคัดเลือก เครื่องผลิตเส้นขนมจีนอัตโนมัติ เพื่อการคัดเลือกเครื่องผลิตเส้นขนมจีนรุ่นที่มีความเหมาะสมต่อการ ใช้งาน โดยปัจจัยที่ศึกษาทั้งหมดประกอบด้วย 3 ปัจจัย ได้แก่ ต้นทุน, ประสิทธิภาพในการเดิน เครื่องจักร, ความสามารถของเครื่องจักร ในการตอบสนองความต้องการของตลาด, อัตราการ สิ้นเปลืองพลังงาน และ การบำรุงรักษาเชิงป้องกัน โดยได้ทำการวิเคราะห์เฉพาะเครื่องจักร 3 รุ่น ได้แก่ เครื่องผลิตเส้นขนมจีน Size S กำลังการผลิต 200 กิโลกรัมต่อชั่วโมง, เครื่องผลิตเส้นขนมจีน size M กำลังการผลิต 300 กิโลกรัมต่อชั่วโมง และเครื่องผลิตเส้นขนมจีน Size L กำลังการผลิต s00 กิโลกรัมต่อชั่วโมง ซึ่งจากผลการทดลองพบว่า เกณฑ์ด้านคั่นทุน มีคะแนนความสำคัญ 0.595 ต่อ เครื่องจักร size s,เกณฑ์านประสิทธิภาพในการเดินเครื่องจักร มีคะแนนความสำคัญ 0.681 ต่อ เครื่องจักร Size L, เกณฑ์ด้านขีดความสามารถเครื่องจักร มีคะแนนความสำคัญ 0.670 ต่อเครื่องจักร size L , เกณฑ์ด้านอัตราการสิ้นเปลืองพลังงาน มีคะแนนความสำคัญ 0.571 ต่อเครื่องจักร Size M และเกณฑ์ด้านการบำรุงรักษาเชิงป้องกัน มีคะแนนความสำคัญ 0.568 ต่อเครื่องจักร Size M ในส่วน ของการวัดผลการทดลองจากผู้คัดเลือกเครื่องผลิตเส้นขนมจีนอัตโนมัติ จำนวน 5 รายนั้น พบว่า คำตอบที่ได้สอดคล้องกับความต้องการของผู้ตัดสินใจคัดเลือกen_US
Appears in Collections:ENG: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
630632043 ฟาติมา ก้าเด.pdf2.22 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.