Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78662
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSarana Sommano-
dc.contributor.authorPasin Norkum aien_US
dc.date.accessioned2023-08-19T08:46:22Z-
dc.date.available2023-08-19T08:46:22Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78662-
dc.description.abstractGymnema inodorum (Lour.) Decne or Chiang Da, the local northern Thai vegetable, is renowned for its anti-diabetic and hypoglycemic properties and is highly sought after by the functional food industry. This research investigated the relationship between physical characteristics, genetic variation, and chemical compositions of different Chiang Da accessions. Two commercial lines (COM1 and COM2) and eight local accessions (BAC1-8) of Chiang Da were gathered and maintained in the same study plot for the investigation of their morphological characteristics, genetic variation, nutritional and phytochemical constituents, along with their overall metabolite profiling. From the morphological data, the two commercial lines were clearly distinctive with their closely related leaf structures. Random amplification of the polymorphic illustrated the genetic diversity between the local accessions and commercial strains in a similar pattern as the morphological characteristics. The chemical characteristics, nonetheless, projected the two commercial types in the same groups of having highly nutritious, with higher antioxidant potential. The same relationship was also observed in their LC-MS metabolite profiling. The outcome of this study could be beneficial toward the selection of the Chiang Da strains for plant breeding programmes of functional food interest.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleGenotypic and chemotypic relationships of Chiang Daen_US
dc.title.alternativeความสัมพันธ์ระหว่างพันธุกรรมและองค์ประกอบทางเคมีของผักเชียงดาen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshAntioxidants-
thailis.controlvocab.lcshGymnema inodorum-
thailis.controlvocab.lcshChiang Da-
thailis.controlvocab.lcshHeredity-
thailis.controlvocab.lcshPlants -- Composition-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractGymnema inodorum (Lour.) Decne หรือ เชียงดา เป็นผักภาคเหนือของประเทศไทยในท้องถิ่น ซึ่งมีคุณสมบัติ ต้านโรคเบาหวาน รวมไปถึงอาการ hypoglycemic เชียงดาจึงเป็นที่ต้องการอย่างมากในอุตสาหกรรมอาหารฟังก์ชั่น วิทยานิพนธ์นี้วิเคราะห์ความสัมพันธ์ระหว่างลักษณะทางกายภาพ การเปลี่ยนแปลงทางพันธุกรรมและองค์ประกอบทางเคมีของสายต้นเชียงดาที่แตกต่างกัน ได้แก่ สองสายต้นทางการค้า (COM1 และ COM2) และแปดสายต้นท้องถิ่น (BAC1-8) โดยได้เก็บรวบรวมแต่ละสายต้นและเพาะชำในพื้นที่เดียวกันเพื่อตรวจสอบลักษณะทางสัณฐานวิทยา การแปรผันทางพันธุกรรม องค์ประกอบทางโภชนาการและพฤกษเคมี ตลอดจน โปรไฟล์ของสารเมทาบอไลท์โดยรวม จากข้อมูลลักษณะทางสันฐานวิทยาสายต้นทางการค้าทั้งสองสายต้นแยกออกจากจันจากลักษณะของใบ การ Random amplification of the polymorphic แสดงให้เห็นถึงความหลากหลายทางพันธุกรรมระหว่างสายต้นทางการค้าและสายต้นท้องถิ่นในรูปแบบที่คล้ายคลึงกับลักษณะทางสัณฐานวิทยาอย่างไรก็ตามคุณสมบัติทางเคมีแสดงให้เห็นความใกล้เคียงของสายต้นทางการค้าทั้งสองสายต้นที่เป็นกลุ่มเดียวกันโดยมีปริมาณโภชนาการและความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระสูง ความสัมพันธ์เดียวกันยังสังเกตเห็นลักษณะใน LC-MS โปรไฟล์เมทาบอไลท์ของเชียงดา ผลที่ได้จากงานวิจัยนี้จะเป็นประโยชน์ต่อการเลือกสายพันธุ์เชียงดาสําหรับการขยายพันธุ์พืชรวมถึงเชียงดาที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูงต่อไปen_US
Appears in Collections:AGRI: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
640831017-Pasin Norkum ai .pdfGenotypic and Chemotypic Relationships of Chiang Da7.44 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.