Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73494
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวัสสนัย วรรธนัจฉริยา-
dc.contributor.authorชาญณรงค์ ศิริen_US
dc.date.accessioned2022-07-04T09:42:16Z-
dc.date.available2022-07-04T09:42:16Z-
dc.date.issued2021-06-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73494-
dc.description.abstractThis research aims to develop a facial mask product from silk and mulberry extract by freeze-drying method. First, integrates consumer's needs from the questionnaire and transforms them into technical design specifications by quality function deployment (QFD). The result shows that the high importance score from House of Quality (HoQ) phase 1 is the antioxidant activity, ability to release substances, and certification standard. Therefore, cytotoxicity was tested to confirm the initial product safety standards. Antioxidant activity and tensile test are also used as a specification for analysis in products. The mixture design technique from Design of Experiment (DOE) was used to find the suitable ratio of chitosan, fibroin, and mulberry leaf extract. As a result of the cytotoxicity test, it was found that cell viability was more than 100% in all formulas. Finally, the optimal ratio of chitosan, fibroin, mulberry extract is 0.3000: 0.2475: 0.4525. The resulting free radical inhibition is 34.15 %, and antioxidant activity is 36.64 Ug of ascorbic acid/ml. And, the result of tensile strength is 5.27 N/mm.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการพัฒนาผลิตภัณฑ์แผ่นโฟมมาส์กหน้าเพื่อการดูแลผิวจากสารสกัดไหมและหม่อนen_US
dc.title.alternativeDevelopment of foam facial mask product for skincare from silk and mulberry extracten_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.thashเครื่องสำอางค์ -- การผลิต-
thailis.controlvocab.thashใบหน้า -- การดูแลและสุขวิทยา-
thailis.controlvocab.thashไหม -- การแปรรูป-
thailis.controlvocab.thashหม่อน -- การแปรรูป-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาผลิตภัณฑ์แผ่นมาส์กหน้าจากสารสกัดจากไหมและหม่อน ขึ้นรูปด้วยวิธีการทำให้แห้งแบบเยือกแข็ง โดยศึกษาความต้องการของผู้บริ โภคและใช้เทคนิคการกระจายหน้าที่เชิงคุณภาพ เพื่อแปลงความต้องการของผู้บริโภคไปเป็นคุณลักษณะทางเทคนิค โดยการใช้บ้านคุณภาพในเฟสแรกในการวิเคราะห์ ผลปรากฏว่าคุณลักษณะทางเทคนิคที่มีคะแนนความสำคัญสูง คือฤทธิ์การต้นอนุมูลอิสระ ความสามารถในการปล่อยสาร และมีมาตรฐานรองรับ โดยศึกษาผลตอบด้านความเป็นพิษต่อเซลล์เพื่อยืนยันมาตรฐานความปลอดภัยของผลิตภัณฑ์เบื้องต้น ด้านฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และด้านความสามารถการต้านแรงดึงของผลิตภัณฑ์ ก็ถูกนำมาใช้วิเคราะห์ผลิตภัณฑ์ด้วย จากนั้นใช้เทคนิคการออกแบบการทดลองแบบผสม เพื่อหาอัตราส่วนผสมที่เหมาะสมระหว่างไคโดซาน ไฟโบรอิน และสารสกัดใบหม่อน ศึกษาด้านความเป็นพิษต่อเซลล์ พบว่ามีอัตรารอดชีวิตของเซลล์มากกว่า 100 เปอร์เซ็นต์ในทุกอัตราส่วนผสม จากผลการทดสอบพบว่าอัตราส่วนผสมที่เหมาะที่สุดระหว่าง ไคโตซาน ไฟโบรอิน สารสกัดจากหม่อน เท่ากับ 0.3000 : .2475 : 0.4525 ที่ส่งผลให้ค่าการยับยั้งอนุมูลอิสระเท่ากับ 34.15 เปอร์เซ็นต์ และมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระเท่ากับ 36.64 ไมโครกรัมของสารมาตรฐานกรดแอสคอร์บิกต่อมิลลิลิตร และมีความสามารถการต้านแรงดึงเท่ากับ 5.27 นิวตันต่อตารางมิลลิเมตรen_US
Appears in Collections:ENG: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
590631108 ชาญณรงค์ ศิริ.pdf4.79 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.