Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69687
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorรองศาสตราจารย์ ดร.ศิวะ อัจฉรียวิริยะ-
dc.contributor.authorณิชาภัทร มูลรัตน์en_US
dc.date.accessioned2020-08-20T01:04:43Z-
dc.date.available2020-08-20T01:04:43Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69687-
dc.description.abstractThe purpose of this research are to investigate the drying strategy of fresh coffee beans until it reaches the safe moisture content for preservation before sun drying and also to find the drying performance. This is because of coffee beans (Cherries) after harvest drying should begin as quickly as possible to reduce the moisture content of cherries and solar drying is often used gives a greater transfer of flavor from flesh to pit of the cherries to achieve an excellent coffee flavor. If coffee beans cannot be dried on time, the quality degrades. Therefore, the first period of drying using dryer is needed to extend the shelf life. From the drying experiment using a biomass dryer, the drying temperature of 50°C-70°C for 4-6 h. Coffee beans with an initial moisture content (220-240% dry- basis) were dried until final moisture content (90% dry-basis). It was the water activity of 0.95 is appropriate to decrease fungal growth and extend the shelf life for a short time before solar drying process. The temperature distribution in the drying room, the right and the middle are higher than the left. Because there are above the kiln. The result shown that the specific energy consumption in the range of 25-47 MJ/kgwater overall efficiency was 5-10%, This produced color similar to all experiments.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการอบแห้งเมล็ดกาแฟจากกระบวนการแห้งโดยใช้เครื่องอบแห้งชีวมวลen_US
dc.title.alternativeDrying of Coffee Beans from Dry Process Using Biomass Dryeren_US
dc.typeThesis
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อหาแนวทางการอบแห้งเมล็ดกาแฟสดจนเหลือความชื้นที่ ปลอดภัยเพื่อการเก็บรักษาก่อนจะนําไปตากแดดและหาสมรรถนะของการอบแห้ง ที่เป็นเช่นนี้เพราะ หลังการเก็บเกี่ยวต้องทําการลดความชื้นให้เร็วที่สุดและการนําไปตากแดดต่อเพื่อต้องการให้มีการถ่าย โอนรสชาติจากเนื้อของผลเชอร์รี่ไปที่เม็ดกาแฟด้านในทําให้ได้สารกาแฟที่มีรสชาติที่ดี ถ้าการทําให้ แห้งไม่เร็วพอจะทําให้กาแฟมีคุณภาพต่ําลง ดังนั้นจําเป็นต้องมีการอบแห้งช่วงแรกด้วยเครื่องอบแห้ง พลังงานชีวมวล โดยใช้อุณหภูมิลมร้อน 50°C-70°C ใช้เวลาอบแห้ง 4-6 ชั่วโมง จากการอบแห้งเมล็ด กาแฟความชื้นเริ่มต้น 220-240% มาตรฐานแห้ง อบแห้งจนเหลือความชื้นที่ 90% มาตรฐานแห้ง จะมี ปริมาณน้ําอิสระเท่ากับ 0.95 ซึ่งจะมีอัตราการเติบโตของเชื้อราต่ํา ทําให้สามารถเก็บรักษาไว้ได้ใน ช่วงเวลาสั้นๆ ก่อนที่จะนําไปตากแดดจนแห้ง ในการกระจายอุณหภูมิในห้องอบแห้งด้านขวาและตรง กลางมีอุณหภูมิสูงกว่าด้านซ้าย เนื่องจากเป็นตําแหน่งที่ตรงกับเตาเผาจึงมีความร้อนสูง พบว่ามีความ สิ้นเปลืองพลังงานจําเพาะ 25-47 MJ/kgwater และประสิทธิภาพของเครื่องอบห้อง 5-10% และด้าน คุณภาพของเมล็ดกาแฟทุกการทดลองมีค่าใกล้เคียงกันen_US
Appears in Collections:ENG: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
600631078 ณิชาภัทร มูลรัตน์.pdf21.78 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.