Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/48585
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนิวิท เจริญใจ-
dc.contributor.authorมาวิน แสนแสงen_US
dc.date.accessioned2018-05-01T02:21:16Z-
dc.date.available2018-05-01T02:21:16Z-
dc.date.issued2558-07-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/48585-
dc.description.abstractThe purpose of this independent study aimed to improve production process in a bread factory. This study focused on pineapple pie’s production process, since pineapple pie was the strategic product of the factory which its circulation was increased gradually. The research began with the searching of waste activities in production process, then, reckoning production process time together with Value Stream Mapping. After that, Cause and Effect Diagram were applied for analyze causes of problems, and indicate the solution. As a result, the appropriate ways to remove waste activities were to apply ECRS and generate Standardize Work. As the results the process of baking had been adjusted; the process of coating pine tarts and the process of filling pineapple jam in to pine were made by semiautomatic system instead of man-made system. This adjustment can decrease waste activities in production process and reduce the baking time from 119.94 minutes to 86.14 minutes, or this process can improve the production process for 16 %en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectการปรับปรุงen_US
dc.subjectประสิทธิภาพen_US
dc.subjectการผลิตen_US
dc.subjectกระบวนการผลิตพายสับปะรดen_US
dc.titleการปรับปรุงประสิทธิภาพการผลิตในกระบวนการผลิตพายสับปะรดen_US
dc.title.alternativeProduction Efficiency Improvement in Pineapple Pie Production Processen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc658.5-
thailis.controlvocab.thashการควบคุมการผลิต-
thailis.controlvocab.thashการบริหารงานผลิต-
thailis.controlvocab.thashเบเกอรี -- การผลิต-
thailis.manuscript.callnumberว 658.5 ม273ก-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการค้นคว้าแบบอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อปรับปรุงกระบวนการผลิต ของโรงงานผลิตเบเกอร์รี่อบสด โดยเลือกศึกษากระบวนการผลิตสินค้าพายสับปะรด เนื่องจากเป็นผลิตภัณฑ์กลยุทธ์ขององค์กร โดยมีการพลักดันยอดขายให้เติบโตอย่างต่อเนื่อง การวิจัยเริ่มจากการศึกษางานเพื่อค้นหากิจกรรมความสูญเปล่าที่แฝงอยู่ในกระบวนการ การจับเวลาในขั้นตอนการทำงาน ร่วมกับการใช้แผนผังสายธารคุณค่า แผนภาพเหตุและผล เพื่อช่วยในการวิเคราะห์หาสาเหตุปัญหาและกำหนดวิธีการในการกำจัดความสูญเปล่าด้วยเครื่องมือที่เหมาะสม อันได้แก่ ECRS และการสร้างมาตรฐานการทำงาน (Standardize Work) ผลการวิจัยพบว่าการทำงานในกระบวนการขึ้นรูป มีการปรับเปลี่ยนขั้นตอนการทำงาน คือ ขั้นตอนการทาน้ำ และการปล่อยไส้ เป็นแบบกึ่งอัตโนมัติ ทดแทนการใช้แรงงาน สามารถลดกิจกรรมความสูญเปล่าในด้านกระบวนการที่ไม่จำเป็นลง รวมถึงการลดเวลาในขั้นตอนกระบวนการขึ้นรูปลงจาก 119.94 นาที เหลือ 86.14 นาที หรือคิดเป็นร้อยละ 16 โดยสามารถลดความสูญเปล่าด้านการรอคอยลงได้en_US
Appears in Collections:ENG: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.docxAbstract (words)255.78 kBMicrosoft Word XMLView/Open    Request a copy
ABSTRACT.pdfAbstract176.17 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
FULL.pdfFull IS4.21 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.