Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/46004
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorชมพูนุท เกษมเศรษฐ์-
dc.contributor.authorกิตินันธ์ มากปรางค์en_US
dc.date.accessioned2018-04-05T02:52:11Z-
dc.date.available2018-04-05T02:52:11Z-
dc.date.issued2557-08-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/46004-
dc.description.abstractThis research was to study a production line of canned fruits at one factory in Chiang Mai as a case study. The objective of this work was to design internal logistics and determine line balancing of canned fruits production line. Motion study was used to analyze the existing production line. Improvement solutions were proposed based on ECRS concept. Moreover, the optimal configuration can be set including location of each work station, balanced work flow, practical working step and optimal number of workers for each station. After that, conveyor system was designed for this production line. Parameters of conveyor system including type, location, size and speed were calculated and evaluated using simulation technique. Finally, break even point and payback period were calculated for economically evaluation. The proposed system (ECRS combine with line balancing) was designed to employ with 41 workers reduced from 56 workers comparing with the current production line. The number of workers reduced a effect on 27% labor cost reduction. When conveyor system was proposed total distance can be reduced to 8.6 meters from 16.49 meters (47.85%) and total time was reduced to 45.87 minutes from 67.07 minutes. Brake even point of the conveyor system was to produce 199,543 units per year. And payback period as 2 months.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectการออกแบบโลจิสติกส์en_US
dc.subjectผลิตอาหารกระป๋องen_US
dc.subjectเทคนิคการจำลองสถานการณ์en_US
dc.titleการออกแบบโลจิสติกส์ภายในสำหรับการผลิตอาหารกระป๋องโดยใช้เทคนิคการจำลองสถานการณ์en_US
dc.title.alternativeInternal Logistics Design for Canned Food Production Using Simulation Techniqueen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc658.5-
thailis.controlvocab.thashการบริหารงานโลจิสติกส์-
thailis.controlvocab.thashการจัดการอุตสาหกรรม-
thailis.controlvocab.thashอาหารกระป๋อง -- การผลิต-
thailis.manuscript.callnumberว 658.5 ก343ก-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractงานวิจัยนี้ได้ทำการศึกษาสายการผลิตผลไม้บรรจุกระป๋องในโรงงานกรณีศึกษาแห่งหนึ่งในจังหวัดเชียงใหม่ มีวัตถุประสงค์เพื่อทำการออกแบบโลจิสติกส์ภายในและจัดสมดุลสายการผลิตในอุตสาหกรรมการผลิตผลไม้บรรจุกระป๋อง โดยใช้วิธีการศึกษางานในการวิเคราะห์การทำงานในสายการผลิต และทำการปรับปรุงสายการผลิตโดยใช้แนวคิด ECRS ที่ใช้การลดงานที่ไม่จำเป็น รวมงานที่คล้ายกัน จัดลำดับของงานใหม่ และปรับปรุงวิธีการทำงานให้สามารถทำได้ง่ายยิ่งขึ้น รวมถึงทำให้เกิดสมดุลในสายการผลิต หลังจากนั้นจึงได้ทำการออกแบบสายการผลิตด้วยการนำแนวคิดการติดตั้งสายพานลำเลียงมาใช้ในสายการผลิต ซึ่งได้ทำการออกแบบสายพานลำเลียงทั้งชนิดของสายพานลำเลียง ตำแหน่งที่ตั้ง ขนาด และความเร็วที่ใช้ จากนั้นจึงทำการจำลองเหตุการณ์การติดตั้งสายพานลำเลียงในสายการผลิต สุดท้ายจึงทำการคิดความคุ้มค่าทางเศรษฐศาสตร์ทั้งจุดคุ้มทุน และระยะเวลาในการคืนทุน ผลจากการออกแบบเพื่อปรับปรุงสายการผลิตในขั้นต้นทำให้จำนวนคนงานในสายการผลิตนี้ลดลงจาก 56 คน เป็น 41 คน เมื่อเปรียบเทียบกับรูปแบบการทำงานในปัจจุบันของสายการผลิต จากจำนวนคนงานที่ลดไปนั้นส่งผลให้สามารถลดค่าใช้จ่ายในการจ้างงานได้ถึง 27% ส่วนการออกแบบสายการผลิตด้วยการติดตั้งสายพานลำเลียงนั้น สามารถลดระยะทางที่ใช้ในการเคลื่อนย้ายวัตถุดิบได้ 47.85% และเวลาที่ใช้ในกระบวนการทั้งหมดได้ 31.61% มีจุดคุ้มทุนในการผลิตอยู่ที่ 199,543 กระป๋องต่อวัน และระยะเวลาที่ใช้ในการคืนทุนเพียง 2 เดือนen_US
Appears in Collections:ENG: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdfABSTRACT185.25 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
APPENDIX 1.pdfAPPENDIX1471.67 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
APPENDIX 2.pdfAPPENDIX2706 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 1.pdfCHAPTER 1332.5 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 2.pdfCHAPTER 21.51 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 3.pdfCHAPTER 3322.71 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 4.pdfCHAPTER 41.2 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 5.pdfCHAPTER 5247.58 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CONTENT.pdfCONTENT217.72 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
COVER.pdfCOVER604.27 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
REFERENCE.pdfREFERENCE215.07 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.