Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39747
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสิริเกียรติ รัชชุศานติ-
dc.contributor.authorชนิดา เทวสิงห์en_US
dc.date.accessioned2016-12-12T10:02:52Z-
dc.date.available2016-12-12T10:02:52Z-
dc.date.issued2557-09-
dc.identifier.urihttp://repository.cmu.ac.th/handle/6653943832/39747-
dc.description.abstractThis independent study aimed to study factors affecting daily employees of Tropical Premier Foods Company Limited towards job selection. Population of this study was specified to 176 daily employees of the studied company and questionnaires were used as the tool to collect data. Then, the obtained data were analyzed by using descriptive statistics, including frequency, percentage and means. According to the study, most daily employees were female in the age of 26-35 years old, married, graduated in secondary level of education and had 3 - 5 years of work period at the Tropical Premier Foods Company Limited. Their monthly income as gained from the daily wage was 7,501-9,000 Baht. Most of them worked at other workplaces before moving to the studied company and their reason of job dislocation was mentioned to the long distance of the workplace to their residence. Source of information where they learned about the job vacancy of the Tropical Premier Foods Company Limited was the vacancy sign board in front of the company. The results of the study on factors affecting daily employees of Tropical Premier Foods Company Limited towards job selection presented that the factors of working conditions, pay and co-workers were equally ranked at the moderate level, then, followed by leader, benefit, organization and management, work, and recognition factors, respectively. However, the factor of promotion affected job selection of these employees at low level. The top element of each factor, which affected the daily employees towards job selection at the highest level, was shown hereafter. For work factor, it was the job accomplishment as expected. For pay factor, it was the appropriate wage and overtime pay. For promotion factor, it was the opportunity to attend in trainings to strengthen skills for assigned tasks. For recognition factor, it was the pride in work. For benefit factor, it was the shuttle service. In working conditions, it was the break during work hours. For leader factor, it was the cooperation and assistance of leaders. For co-workers factor, it was the friendliness and sincerity. For organization and management, it was the clear personnel policies.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectทำงานen_US
dc.subjectพนักงานen_US
dc.titleปัจจัยที่มีผลต่อการเลือกทำงานของพนักงานรายวันของ บริษัท ทรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์ จำกัดen_US
dc.title.alternativeFactors affecting daily paid employees towards decision to work with tropical premier foods company limiteden_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc658.314-
thailis.controlvocab.thashบริษัท ทรอปิคคอลพรีเมียร์ ฟูดส์ จำกัด-
thailis.controlvocab.thashการจูงใจในการทำงาน-
thailis.controlvocab.thashการบริหารงานบุคคล-
thailis.manuscript.callnumberว/ภน 658.314 ช153ป-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการค้นคว้าแบบอิสระนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการเลือกทำงานของพนักงานรายวัน ของ บริษัท ทรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์ จำกัด ประชากรในการศึกษาครั้งนี้ได้แก่ พนักงานรายวัน จำนวน 176 คน ของบริษัท ทรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์ จำกัด โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูล การวิเคราะห์ข้อมูลใช้สถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ ความถี่ ร้อยละ และค่าเฉลี่ย จากการศึกษา พบว่าพนักงานรายวันส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง อายุ 26-35 ปี สถานภาพสมรส ระดับการศึกษามัธยมศึกษาตอนต้น อายุการทำงานในบริษัท ทรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์ จำกัด 3-5 ปี รายได้ต่อเดือนจากค่าจ้างรายวัน 7,501 - 9,000 บาท ส่วนใหญ่เคยทำงานที่อื่นมาก่อน สาเหตุที่ย้ายจากที่ทำงานเดิม เพราะสถานที่ทำงานไกลจากที่พักอาศัย แหล่งข้อมูลที่ทราบการรับสมัครงานของบริษัททรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์จำกัด จากป้ายรับสมัครงานหน้าบริษัท ผลจากการศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการเลือกทำงานของพนักงานรายวันของบริษัททรอปิคคอลพรีเมียร์ฟูดส์ จำกัด พบว่าอยู่ในระดับปานกลาง เรียงลำดับดังนี้ ด้านสภาพการทำงาน รองลงมาด้านค่าตอบแทน และด้านเพื่อนร่วมงานเท่ากัน ด้านหัวหน้าหรือผู้บังคับบัญชา ด้านผลประโยชน์ ด้านนโยบายการจัดการและการบริหาร ด้านการทำงาน ด้านการยอมรับ ส่วนด้านโอกาสที่จะได้รับเลื่อนตำแหน่ง ด้านความก้าวหน้าในหน้าที่การงาน ให้ระดับที่มีผลต่อการตัดสินใจในระดับน้อย สำหรับปัจจัยย่อยในแต่ละด้าน พนักงานรายวันให้ระดับที่มีผลต่อการเลือกทำงานมีค่าเฉลี่ยสูงสุดลำดับแรก ดังนี้ ด้านลักษณะของงานที่ปฏิบัติ ได้แก่ ผลสำเร็จของงานเป็นไปตามที่คาดหวัง ด้านค่าตอบแทน ได้แก่ ค่าแรงหรือค่าล่วงเวลาที่ได้รับ เหมาะสม ด้านโอกาสที่จะได้รับเลื่อนตำแหน่ง ด้านความก้าวหน้าในหน้าที่การงาน ได้แก่ มีโอกาสได้เข้ารับการอบรมเพื่อเพิ่มทักษะในงานที่รับผิดชอบ ด้านยอมรับ ได้แก่ มีความภาคภูมิใจในงานที่ทำ ด้านผลประโยชน์ ได้แก่ มีรถรับ-ส่ง ด้านสภาพการทำงาน ได้แก่ มีเวลาหยุดพักในระหว่างการทำงาน ด้านหัวหน้าหรือผู้บังคับบัญชา ได้แก่ การให้ความร่วมมือและช่วยเหลือจากหัวหน้างาน ด้านเพื่อนร่วมงาน ได้แก่ เพื่อนร่วมงานมีความเป็นกันเอง สนิทสนมจริงใจ ด้านนโยบายการจัดการและการบริหาร ได้แก่ บริษัทมีนโยบายเกี่ยวกับด้านบุคคลที่ชัดเจนen_US
Appears in Collections:BA: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.docxAbstract (words)180.58 kBMicrosoft Word XMLView/Open
ABSTRACT.pdfAbstract329.18 kBAdobe PDFView/Open
FULL.pdfFull IS2.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.