Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39480
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.กนกพร สุคำวัง-
dc.contributor.advisorอาจารย์ ดร.ศักดา พรึงลำภู-
dc.contributor.authorโสภิดา แก้วนาหลวงen_US
dc.date.accessioned2016-08-08T09:36:00Z-
dc.date.available2016-08-08T09:36:00Z-
dc.date.issued2015-03-
dc.identifier.urihttp://repository.cmu.ac.th/handle/6653943832/39480-
dc.description.abstractThe purposes of this study were to study food consumption behavior, nutritional status and health status of patients at Thai Traditional Medicine Clinic, Thoen Hospital in Lampang. The sample was 158 of clients whom selected by purposive sampling based on inclusion criteria. The instrument used in this study was a questionnaire consisted of three parts including general information, weight and height for nutritional assessment, food consumption behavior and health status. It had been approved by ethics committee, Faculty of nursing, Chiang Mai University. The content validity approved by three experts. The data show that index of item objective congruence (IOC) was greater than 0.5 for all items. The reliability of questionnaire including food consumption behavior and health status was .80 by using Cronbach’s alpha coefficient. Test – retest reliability of questionnaire regarding food consumption behavior was .92 by using Pearson's correlation. Data were analyzed by percentage, mean and standard deviation. The results of this study showed that: The overall food consumption behavior of the sample was at a good level. The sample had over nutritional status with 57%. The overall health status of the sample was at a good level. The result of this study could be used as a baseline data for promoting appropriate food consumption behavior, nutritional status and health status among clients.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleพฤติกรรมการบริโภคอาหาร ภาวะโภชนาการ และภาวะสุขภาพของผู้รับบริการคลินิกแพทย์แผนไทย โรงพยาบาลเถิน จังหวัดลำปางen_US
dc.title.alternativeFood Consumption Behavior, Nutritional Status and Health Status of Patients at Thai Traditional Medicine Clinic, Thoen Hospital, Lampang Provinceen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาพฤติกรรมการบริโภคอาหาร ภาวะโภชนาการและภาวะสุขภาพของผู้รับบริการคลินิกแพทย์แผนไทย โรงพยาบาลเถิน จังหวัดลำปางกลุ่มตัวอย่างคือ ผู้รับบริการจำนวน 158 คน คัดเลือกแบบเฉพาะเจาะจงตามคุณสมบัติที่กำหนด เครื่องมือที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้ คือ แบบสอบถามประกอบด้วย 3 ส่วน ได้แก่ ข้อมูลทั่วไป การชั่งน้ำหนักและวัดส่วนสูงเพื่อประเมินภาวะโภชนาการ แบบสอบถามด้านพฤติกรรมการบริโภคอาหารและแบบสอบถามด้านภาวะสุขภาพที่ผ่านการรับรองเชิงจริยธรรมการทำวิจัยที่เกี่ยวข้องกับคน จากคณะกรรมการจริยธรรมการวิจัย คณะพยาบาลศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ตรวจสอบความตรงตามเนื้อหาโดยผู้ทรงคุณวุฒิ 3 ท่าน พบว่ามีค่าดัชนีความสอดคล้องระหว่างข้อคำถามกับวัตถุประสงค์มากกว่า 0.5 ทุกข้อ หาค่าความเชื่อมั่นของแบบสอบถามในประเด็นพฤติกรรมการบริโภคอาหารและภาวะสุขภาพ มีค่าเท่ากับ .80 ถ้าใช้สูตรสัมประสิทธิ์แอลฟาของครอนบาร์คในขณะที่หาค่าความคงที่ด้วยการทดสอบซ้ำในประเด็นเฉพาะพฤติกรรมการบริโภคอาหารมีค่าเท่ากับ .92 ถ้าใช้สูตรสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์เพียร์สันและวิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ผลการศึกษาพบว่า พฤติกรรมการบริโภคอาหารโดยรวมของกลุ่มตัวอย่างอยู่ในระดับดี กลุ่มตัวอย่างมีภาวะโภชนาการเกินเกณฑ์ ร้อยละ 57 ภาวะสุขภาพ โดยรวมของกลุ่มตัวอย่างอยู่ในระดับดี ผลการศึกษาครั้งนี้เป็นข้อมูลพื้นฐานที่สามารถนำไปใช้เป็นแนวทางในการส่งเสริมพฤติกรรมการบริโภคอาหาร ภาวะโภชนาการและภาวะสุขภาพของผู้รับบริการที่เหมาะสมต่อไปen_US
Appears in Collections:GRAD-Health Sciences: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.docxAbstract (words)177.54 kBMicrosoft Word XMLView/Open
ABSTRACT.pdfAbstract254.05 kBAdobe PDFView/Open
FULL.pdfFull IS5.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.