Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/80082
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorParavee Maneejuk-
dc.contributor.advisorWoraphon Yamaka-
dc.contributor.authorShi, Jialuen_US
dc.date.accessioned2024-10-09T10:31:57Z-
dc.date.available2024-10-09T10:31:57Z-
dc.date.issued2024-08-09-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/80082-
dc.description.abstractFood security is related to the country's political stability, economic development and social harmony, and grain import has become an important measure to maintain food security in China. Therefore, from the perspective of food import, this study analyzed the mpact of the import of the four main grains on the import of rice, wheat, soybean, and corn, on the basis of calculating the comprehensive food security index. This paper empirically tests the BVAR model for annual data from 2000-2023 after a new measure of food security level using PCA. The study found that the impact of rice and wheat import on food security is not significant, while the import of soybean and corn can improve the level of food security in the short term, among which the soybean has a stronger positive effect on food security. In addition, the occurrence of natural disasters will reduce the level of domestic food security, but the population growth will have a weak positive effect on the food security level. Therefore, in order to ensure the food security and stable development of China, while improving its own supply capacity, it also needs to import moderately, especially corn and soybean such grain for secondary processing has been important for a long time.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.subjectGrain Importsen_US
dc.subjectFood Securityen_US
dc.subjectBVARen_US
dc.subjectPCAen_US
dc.titleAnalyzing the nexus between grain imports and food security in Chinaen_US
dc.title.alternativeการวิเคราะห์ความสัมพันธ์ระหว่างการนำเข้าธัญพืชกับความมั่นคงทางอาหารในประเทศจีนen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshGrain trade -- China-
thailis.controlvocab.lcshFood -- China-
thailis.controlvocab.lcshImports -- China-
thailis.controlvocab.lcshFood -- Security measures-
thailis.controlvocab.lcshInternational trade-
thailis.controlvocab.lcshRice-
thailis.controlvocab.lcshWheat-
thailis.controlvocab.lcshSoybean-
thailis.controlvocab.lcshCorn-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractความมั่นคงด้านอาหารเกี่ยวข้องกับเสถียรภาพทางการเมืองของประเทศ การพัฒนาเศรษฐกิจ และความสามัคคีทางสังคม และการนำเข้าอาหารได้กลายเป็นมาตรการสำคัญสำหรับจีนในการรักษาความมั่นคงทางอาหาร ดังนั้น การศึกษานี้จึงวิเคราะห์ผลกระทบของการนำเข้าธัญพืชหลัก 4 ชนิดต่อความมั่นคงทางอาหารจากมุมมองของการนำเข้า ธัญพืช หลังจากใช้ PCA เพื่อวัดระดับความมั่นคงทางอาหารในรูปแบบใหม่ บทความนี้ใช้ แบบจำลอง BVAR เพื่อทำการทดสอบเชิงประจักษ์กับข้อมูลประจำปีตั้งแต่ปี 2000 ถึง 2023 การศึกษาพบว่าการนำเข้าข้าวและข้าวสาลีส่งผลกระทบเล็กน้อยต่อความมั่นคงทางอาหาร ในขณะที่การนำเข้าถั่วเหลืองและข้าวโพดสามารถปรับปรุงความมั่นคงทางอาหารได้ ในระยะสั้น โดยถั่วเหลืองมีผลเชิงบวกต่อความมั่นคงทางอาหารมากขึ้น นอกจากนี้ การเกิดภัยพิบัติทางธรรมชาติจะลดระดับความมั่นคงทางอาหารภายในประเทศ แต่การเติบโตของประชากรจะส่งผลเชิงบวกเล็กน้อยต่อระดับความมั่นคงทางอาหารen_US
Appears in Collections:ECON: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
651635813-Jialu Shi.pdf2.3 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.