Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78384
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | กาญจนา โชคถาวร | - |
dc.contributor.author | ฤทัยรัตน์ กันธิยะ | en_US |
dc.date.accessioned | 2023-07-09T04:52:40Z | - |
dc.date.available | 2023-07-09T04:52:40Z | - |
dc.date.issued | 2022-11 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78384 | - |
dc.description.abstract | This research aimed to (1) study the policy of the Half-Half Co-payment Scheme in supporting the restaurant entrepreneur participants in Mueang Chiang Mai District, (2) investigate benefits that the participants gained, and (3) examine problems and difficulties of the scheme. Research samples were 400 restaurant entrepreneur participants in Mueang Chiang Mai 400 questionnaires, as the data collection tool, were distributed to those samples and hereafter were presented summary of the findings. The participation in the Half-Half Co-payment scheme could certainly enable the restaurant participants to gain their income and circulation amid the outbreak of Covid-19. Nevertheless, in comparing with the circulation that the participants gained during the on-going phase, the circulation was dropped when the scheme came to an end. Regarding the satisfaction of the entrepreneur participants towards the studied scheme, the findings indicated that the restaurant entrepreneurs satisfied with the studied scheme and wished the government to keep extending it. They believed that the Half-Half Co-payment scheme could certainly stimulate the expenditures of public, resulting to a continuing increase in the growth of the money supply. In addition, most of them had an intention to participate in the future phase of the studied scheme. Regarding the problems and difficulties found from their participation, some of them were worried about the retroactive tax and the delay of disbursement. Key words : Half-Half Co-payment scheme, restaurant entrepreneurs, policy, Corona Virus 2019 (Covid-19), Income | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.title | การวิเคราะห์นโยบายโครงการคนละครึ่งของรัฐบาลที่ส่งผลต่อธุรกิจร้านอาหารในอำเภอเมืองเชียงใหม่ จังหวัดเชียงใหม่ | en_US |
dc.title.alternative | policy analysisof the half-half co-payment scheme affecting the restaurant business in Mueang Chiang Mai district, Chiang Mai province | en_US |
dc.type | Independent Study (IS) | - |
thailis.controlvocab.thash | โครงการคนละครึ่ง | - |
thailis.controlvocab.thash | ร้านอาหาร -- เชียงใหม่ | - |
thailis.controlvocab.thash | ไทย -- นโยบายเศรษฐกิจ | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การศึกษาวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ดังนี้ (1) เพื่อศึกษานโยบายคนละครึ่งในการช่วยเหลือผู้ประกอบการร้านอาหารที่เข้าร่วมโครงการคนละครึ่ง ในอำเภอเมืองเชียงใหม่ จังหวัดเชียงใหม่ (2) เพื่อศึกษาประโยชน์ที่ผู้ประกอบการร้านอาหารได้รับจากการเข้าร่วมโครงการ (3) เพื่อศึกษาปัญหา อุปสรรค ในการเข้าร่วมโครงการทั้งนี้ โดยกลุ่มตัวอย่างในการศึกษาวิจัยครั้งนี้ ได้แก่ ผู้ประกอบการร้านอาหารที่เข้าร่วมโครงการคนละครึ่ง ในอำเภอเมืองเชียงใหม่ จังหวัดเชียงใหม่ จำนวน 400 ร้านค้า มีการเก็บข้อมูลโดยใช้แบบสอบถาม จำนวน 400 ชุด ผลการศึกษา พบว่า โครงการคนละครึ่งสามารถช่วยให้ผู้ประกอบการร้านอาหารมีรายได้และยอดขายเพิ่มขึ้น ในสถานการณ์การแพร่ระบาดของ Covid-19 ได้จริง แต่เมื่อโครงการคนละครึ่งสิ้นสุดลงผู้ประกอบการร้านอาหารมียอดขายที่ลดลงเมื่อเปรียบเทียบกับช่วงที่มีการใช้โครงการคนละครึ่ง ทั้งนี้ ด้านความพึงพอใจต่อนโยบายนี้ พบว่า ผู้ประกอบการร้านอาหารมีความพึงพอใจต่อนโยบาย และอยากให้รัฐบาลมีการเพิ่มรอบอีกหลายๆ รอบ เนื่องจากโครงการคนละครึ่งสามารถช่วยทำให้เกิดการจับจ่ายใช้สอยมากขึ้น ทำให้ปริมาณเงินหมุนเวียนในระบบเศรษฐกิจมากขึ้นอย่างต่อเนื่อง นอกจากนี้ผู้ประกอบการส่วนใหญ่ยังมีความประสงค์ที่จะเข้าร่วมโครงการคนละครึ่งในรอบถัดไป แต่ด้านปัญหาและอุปสรรคในการเข้าร่วมโครงการนี้ มีผู้ประกอบการบางส่วนยังมีความกังวลในด้านการจัดเก็บภาษีร้านค้าคนละครึ่งย้อนหลัง รวมถึงการรับเงินโอนจากการขายสินค้าที่ค่อนข้างล่าช้า คำสำคัญ : โครงการคนละครึ่ง, ผู้ประกอบการร้านอาหาร, นโยบาย, ไวรัสโคโรนา 2019, รายได้ | en_US |
Appears in Collections: | SOC: Independent Study (IS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
630432012ฤทัยรัตน์ กันธิยะ.pdf | 6.57 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.