Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/74009
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnucha Sathanawongs-
dc.contributor.advisorPrapas Patchanee-
dc.contributor.advisorSasithorn Panasophonkul-
dc.contributor.authorChakorn Kunkaewen_US
dc.date.accessioned2022-08-29T15:08:21Z-
dc.date.available2022-08-29T15:08:21Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/74009-
dc.description.abstractPradu-hangdum chicken is well known as Thai native chicken that has a special character taste of meat and it can adapt to Thailand's weather and resistance to harmful disease. The aim of the present study is to investigate the parameter that has an effect on the quality of semen storage in cold and freezing conditions. Semen from thirty mature Pradu-hangdum roosters was collected. The semen was then preserved in Blumberger Hahnen Sperma Verdunner (BHSV) extender, and investigated for longevity of sperm stored in cold conditions and the frozen in BHSV extender. Moreover, the high-quality pooled semen collected from 30 mature Pradu-hangdum roosters mixed with BHSV extender and 10 % cthylene glycol, as a cryoprotectant, was divided into 4 groups with 12 replicates to investigate the effect of the different freezing processes and containers, including 1) semen preserved in 0.25 mL straw, 2) semen preserved in 0.5 mL straw, 3) semen preserved in 2 mL cryovial tube, and 4) pellet preparation semen preserved in 2 mL cryovial tube. The present study used a f freezing process. The results of this study showed that the sperm of Pradu-hangdum chickens has a slender head, semen color was creamy white, semen volume was 0.22 +- 0.03 mL, sperm concentration was 5.24x109+ 0.58 sperm/mL. The mean of total sperm motility was highest when stored in BHSV extender at 1 h (85.20 % +- 2.58), and followed by 24 h (56.00%+- 3.51) and 48 h (36.33 % +- 3.60), respectively. The longevity of stored sperm was decreased significantly at 24 h and 48 h (P<0.05). The freezability of Pradu-hangdum semen also showed a significant decline from 81.45% + 1.9 to 57.02% + 1.03 sperm motility (P<0.05) but still within the acceptable range of sperm motility and kinetic parameters for insemination. In addition, the mean of all motion parameters includes total motility, progressive motility, progressive fast motility, progressive slow motility, and some of the kinetic parameters include DCL(Distance Curve Line), DSL(Distance Straight Line), ALH(Amplitude of Lateral Head Movement), BCF(Beat Cross Frequency), and HAC(Head Activity). All parameter of the frozen-thawed sperm that was preserved in cryovial tube had significantly higher than any other groups (P<0.05). In conclusion, the time after semen collection and the semen freezing containers were important factors that impact the quality of Pradu-hangdum chicken fresh semen storage in cold condition and cryopreservation respectively. The inspected of kinetic parameter before semen cryopreservation may be beneficial to cryopreservation in Pradu-hangdum chickens.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleParameters of semen quality affecting sperm freezability in Pradu-hangdum Chickenen_US
dc.title.alternativeพารามิเตอร์ของคุณภาพน้ำเชื้อที่มีผลต่อความสามารถ ในการแช่แข็งตัวอสุจิในไก่ประดู่หางดาen_US
dc.typeThesis-
thailis.controlvocab.lcshPradu-hangdum chicken-
thailis.controlvocab.lcshChickens -- Animal breeding-
thailis.controlvocab.lcshAnimal breeding-
thesis.degreedoctoralen_US
thesis.description.thaiAbstractไก่ประดู่หางดำเป็นไก่พื้นเมืองของไทยที่มีรสชาติเนื้อที่พิเศษและสามารถปรับตัวให้เข้ากับ สภาพอากาศของประเทศไทยและต้านทานต่อโรค การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อหาค่าพารามิเตอร์ที่มี ผลต่อคุณภาพของน้ำเชื้อที่เก็บในสภาวะแช่เย็นและสภาวะแช่แข็ง โดยใช้ไก่ประดู่หางดำที่ โตเต็มที่ จำนวน 30 ตัว รีดเก็บน้ำเชื้อและนำมาเก็บรักษาในสารเจือจางน้ำเชื้อ Blumborger Hahnen Sperma Verdunner (BHSV) และตรวจสอบอายุการเก็บรักษาอสุจิ (longevity) ในสภาวะแช่เย็นและ ความสามารถในการแช่แข็งของอสุจิในสารเจือจางน้ำเชื้อ BHSV นอกจากนี้ น้ำเชื้อที่มีคุณภาพสูงที่ เก็บจากไก่ประดู่หางคำ จำนวน 30 ตัว นำมารวมกันผสมกับสารเจือจางน้ำเชื้อและสารป้องกันการ แข็งตัวของอสุจิ เอทิลีนไกลคอล 10 % และถูกแบ่งออกเป็น 4 กลุ่ม โดยมีจำนวน 12 ซ้ำ เพื่อ เปรียบเทียบผลของกระบวนการแช่แข็งในหลอดบรรจุที่แตกต่างกัน ได้แก่ 1) น้ำเชื้อที่เก็บรักษาไว้ใน หลอดฟาง 0.25 มิลลิลิตร 2 น้ำเชื้อที่เก็บรักษาไว้ในหลอดฟาง 0.5 มิลลิลิตร 3) น้ำเชื้อที่เก็บรักษาไว้ ใน cryovial tube 2 มิลลิลิตร และ 4) น้ำเชื้อแบบเม็ดที่เก็บรักษาไ ว้ใน cryovial tube 2 มิลลิลิตรโดยใช้ กระบวนการแช่แข็งแบบไว ผลของการศึกยาพบว่าตัวอสุจิของไก่ประดู่หางดำมีส่วนหัวที่เรียวยาว สี ของน้ำเชื้อมีสีขาวครีม ปริมาตรเฉลี่ย 0.22+- 0.03 มิลลิลิตร ค่าความเข้มข้นของตัวอสุจิ 5.24x109 +-0.58 อสุจิมิลลิลิตร และค่าเฉลี่ยการเคลื่อนที่ของตัวอสุจิมีค่าสูงสุด เมื่อเก็บไว้ในสารเจือจางน้ำเชื้อ BHSV ที่ 1 ชั่วโมง (85.20 % +- 2.58) 24 ชั่วโมง (56.00 % +-3.51)และ 48 ชั่วโมง (36.33 % +- 3.60) ตามลำดับ อายุการเก็บรักษาอสุจิโดยสภาวะแช่เย็นของน้ำเชื้อไก่ประดู่หางดำลดลงอย่างมีนัยสำคัญที่ 24 ชั่วไมง และ 48 ชั่วโมง (P<0.05) โดยมีค่าของการเคลื่อนที่ตัวอสุจิจาก 81.45 %+-1.9 ถึง 57.02 %+-1.03 (P<0.05) แต่ยังอยู่ในช่วงที่ยอมรับได้ของค่าการเคลื่อนที่ของตัวอสุจิสำหรับการผสมเทียม นอกจากนี้ ค่าเฉลี่ยของพารามิเตอร์การเคลื่อนที่ยังรวมถึง ค่าการเคลื่อนที่ทั้งหมด ค่าการเคลื่อนที่ไปข้างหน้า ค่า การเคลื่อนที่ไปข้างหน้าแบบไว ค่าการเคลื่อนที่ไปข้างหน้าแบบช้า และค่าการเคลื่อนที่แบบ kinetic parameters บางตัว ได้แก่ DCL(Distance Curve Line), DSL(Distance Straight Line), ALH(Amplitude of Lateral Head Movement), BCF(Beat Cross Frequency), และ HAC(Hcad Activiy)ของตัวอสุจิที่ ผ่านการละลายภายหลังจากกระบวนการแช่แข็ง ซึ่งถูกเก็บรักษาไว้ใน cryovial tubc มีค่าสูงกว่าอย่าง มีนัยสำคัญเมื่อเทียบกับกลุ่มอื่น ๆ (P<0.05) สรุปได้ว่าระยะเวลาภายหลังการเก็บน้ำเชื้อและเทคนิค การแช่แข็งน้ำเชื้อในหลอดบรรจุเป็นปัจจัยสำคัญที่ส่งผลต่อคุณภาพของการเก็บรักษาน้ำเชื้อในไก่ ประดู่หางดำในสภาวะแช่เย็นและสภาวะแช่แข็งตามลำดับ และการตรวจค่าพารามิเตอร์ต่าง ๆก่อนการ แช่แข็งจะช่วยในการคัดเลือกน้ำเชื้อไก่พ่อพันธุ์ประดู่หางดำที่เหมาะสมกับการแช่แข็งต่อไปen_US
Appears in Collections:VET: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
591451009 ชากรณ์ ขันแก้ว.pdf1.75 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.