Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73604
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorคมกฤต เล็กสกุล-
dc.contributor.authorพรกรัณย์ พันธ์อุโมงค์en_US
dc.date.accessioned2022-07-10T03:30:45Z-
dc.date.available2022-07-10T03:30:45Z-
dc.date.issued2021-02-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73604-
dc.description.abstractThis research aimed to study the appropriate parameters growth inhibition of microbial in vannamei white shrimp by plasma activated water (PAW) by plasma technology to generate high concentration hydroxyl radical (OH•) in hydrogen peroxide (H2O2 ). The study factors under our interested consist of premix argon and oxygen gas (Ar 98% and O2 2%) flow rate and exposure time, the experimental conditions constructed based on a design of experiment approve. Full factorial design at two levels along with five center points were used determine all experimental conditions. From our experimental results, we found that premix gas flow rate at 25 I/min and exposure time at 120 min optimal the last result. The concentration of H2O2 is 12.43 mg/l at the optimal condition lead to reduce an overall microorganisms 41.63% (0.72 log CFU/g from 5.98 log CFU/g) with 10 min treatment time and the nutritional analysis of vannamai white shrimp after the experiment contained a crude protein ether extract ash and carbohydrates equal to 18.74%, 1.78%, 1.05% and 56.90% respectively.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleพารามิเตอร์ที่เหมาะสมต่อการยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ในกุ้งขาวแวนนาไมโดยน้ำกระตุ้นด้วยพลาสมาen_US
dc.title.alternativeAppropriate parameters for growth inhibition of microbial in vannamei white shrimp by plasma activated wateren_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.thashกุ้งขาวแวนนาไม-
thailis.controlvocab.thashกุ้งขาว -- การเลี้ยง-
thailis.controlvocab.thashจุลินทรีย์ -- การเจริญเติบโต-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาพารามิเตอร์ที่เหมาะสมต่อการยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ในกุ้งขาวแวนนาไม โดยน้ำกระตุ้นด้วยพลาสมา (Plasma Activated Water; PAW) ที่ช่วยสังเคราะห์อนุมูลไฮดรอกซิล (OH•) ในรูปของไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ ให้มีประมาณความเข้มข้นสูงขึ้น ปัจจัยการศึกษาหาปริมาณความเข้มข้นของไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ ได้แก่ อัตราการไหลของก๊าซผสมอาร์กอนและออกซิเจน (อาร์กอน 98 % และออกซิเจน 2 %) และระยะเวลาดิสชาร์จ โดยนำวิธีออกแบบการทดลองแบบแฟคทอเรียลเต็มจำนวน (22) ที่จุดกึ่งกลาง 5 จุด เพื่อนำไปกำหนดเงื่อนไขของปัจจัย และการทดลองยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ในกุ้งขาวแวนนาไมบนอาหารเลี้ยงเชื้อ ผลการทดลองพบว่า พารามิเตอร์ที่เหมาะสมที่สุด คือ อัตราการไหลของก๊าซผสมอาร์กอนและออกซิเจน 25 L/min และระยะเวลาดิสชาร์จ 120 min ทำให้มีปริมาณความเข้มข้นของไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ 12.43 mg/L ที่ระยะเวลาการทดลอง 10 min น้ำกระตุ้นด้วยพลาสมาสามารถลดจุลินทรีย์ทั้งหมดในกุ้งขาวแวนนาไมจาก 5.98 Iog CFU/g เหลือเพียง 3.49 Iog CFU/g หรือน้ำกระตุ้นด้วยพลาสมามีประสิทธิภาพยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ในกุ้งขาวแวนนาไมได้ 41.63 % และผลการวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการของกุ้งขาวแวนนาไมหลังทำการทดลองมีปริมาณของโปรตีนไขมัน เถ้า และคาร์โบไฮเดรต เท่ากับ 18.74 1.78 1.05 และ 56.90% ตามลำดับen_US
Appears in Collections:ENG: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
610631078 พรกรัณย์ พันธ์อุโมงค์.pdf12.4 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.