Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72221
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAssoc. Prof. Dr. Tri Indrarini Wirjantoro-
dc.contributor.advisorAssoc. Prof. Dr. Noppol Leksawasdi-
dc.contributor.authorSomhak Xainhiaxangen_US
dc.date.accessioned2022-03-23T09:01:34Z-
dc.date.available2022-03-23T09:01:34Z-
dc.date.issued2020-10-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72221-
dc.description.abstractThis study investigated the antimicrobial actions of Zanthoxylum limonella, Neem leaves, garlic and galangal from Laos to inhibit some foodborne pathogens, particularly Escherichia coli, Salmonella enterica serovar Typhimurium and Staphylococcus aureus. Herb extracts were obtained by hydro distillation at 100ºC for 4 h at atmospheric pressure or by super critical fluid extraction at 45ºC and 17 MPa for 4 h. The antimicrobial activities of the extracts were then studied against three pathogens on microbiological media using Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Minimum Bactericidal Concentration (MBC) and agar disc diffusion assay, and applied on minced pork meat. Minced pork meat sample was added with different concentrations of herb extracts, such as 0.30%, 0.60% and 0.90%. At the end of the study, minced pork meat samples were processed with microwave power at levels of 450 and 850 watts for 15 s. The highest yield extract was determined in the Z. limonella extract obtained by hydro distillation, which was 6.32±0.40%. In the MIC method, the Z. limonella extract from hydro distillation and galangal extract obtained by super critical fluid extraction at a concentration of 12.50% could inhibit all of the studied pathogens. However, it was only the Z. limonella extract produced by hydro distillation that could kill the pathogens at the lowest concentration of 12.50%. Regarding the agar disc diffusion assay, Z. limonella extract from hydro distillation at 100% concentration could inhibit E. coli for 15.67±1.81 mm, which was not significantly different to that of an antibiotic control of 10 μg methicillin (p≥0.05). For S. Typhimurium and Staph. aureus, the highest inhibition could be significantly achieved by galangal extract obtained by super critical fluid extraction at 100% concentration for 25.87±0.68 and 25.77±0.68 mm, respectively (p<0.05). These inhibition zones were significantly higher than their antibiotic controls of 10 μg amoxycillin and 10 μg methicillin, respectively. The highest reduction in the numbers of investigated pathogens in minced pork meat was achieved by Z. limonella at the concentration of 0.90%, which was 2.86±0.26 log cfu/25 g for E. coli, 3.63±0.02 log cfu/25 g for S. Typhimurium and 3.33±0.96 log cfu/25 g for Staph. aureus. For the study of the effect of microwave treatment on the examined bacteria in minced pork meat, it was found that Staph. aureus was more sensitive than E. coli and S. Typhimurium in the microwave heating at 850 watts with 0.30% Z. limonella extract. The survival number of Staph. aureus was 1.820.09 log cfu/25 g.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectBacteriaen_US
dc.subjectMinced Pork Meaten_US
dc.subjectPork Meaten_US
dc.titleEffect of Some Herb and Spice Extracts Against Pathogenic Bacteria in Minced Pork Meaten_US
dc.title.alternativeผลของสารสกัดจากสมุนไพรและเครื่องเทศบางชนิดต่อการยับยั้งแบคทีเรีย ก่อโรคในเนื้อหมูบดen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshHerb-
thailis.controlvocab.lcshPathogenic-
thailis.controlvocab.lcshBacteria-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธ์ิต้านเชื้อจุลินทรีย์ของสารสกัด มะแขว่น ใบสะเดา กระเทียม และ ข่า จากสาธารณรัฐประชาธิปไตยประชาชนลาว (สปป. ลาว) เพื่อยับยั้งเชื้อก่อโรคบางชนิด ที่ อยู่ในอาหารโดยเฉพาะเชื้ อ Escherichia coli, Salmonella enterica serovar Typhimurium และ Staphylococcus aureus สารสกัดจากสมุนไพรดังกล่าวได้จากการสกัดโดยใช้วิธี hydro distillation ที่ อุณหภูมิ 100ºC เป็นเวลา 4 ชั่วโมง ที่ความดันบรรยากาศ และวิธีการสกัดด้วยคาร์บอนไดออกไซด์เหนือ วิกฤตที่อุณหภูมิ 45ºC และ ความดัน 17 MPa เป็นเวลา 4 ชั่วโมง โดยนาสารสกัดที่ได้ไปทดสอบ ประสิทธิภาพการยับยั้งเชื้อก่อโรคสามชนิดที่แตกต่างโดยประเมินจากค่า Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Minimum Bactericidal Concentration (MBC) และ agar disc diffusion ในอาหาร เลี้ยงเชื้อ และในเนื้อหมูบด โดยผันแปรระดับความเข้มข้นของสารสกัดที่ต่างกันคือ 0.30%, 0.60% และ 0.90% นอกจากนี้ยังมีการศึกษาผลการยับยั้งร่วมระหว่างสารสกัดกับไมโครเวฟที่ระดับกา ลังงาน 450 และ 850 วัตต์เป็นเวลา 15 วินาที ผลการศึกษาพบว่าวิธีการสกัดสารที่ให้ปริมาณสารสกัดสูงสุดคือการสกัดมะ แขว่น โดยวิธี hydro distillation พบว่าได้ผลผลิต 6.32 ± 0.40% ส่วนการทดสอบ MIC พบว่าสารสกัดจาก มะแขว่น ที่สกัดโดยวิธี hydro distillation และสารสกัดข่าที่สกัดโดยคาร์บอนไดออกไซด์เหนือวิกฤต สามารถยับยั้งเชื้อโรคที่ศึกษาทั้งหมดได้ อย่างไรก็ตามมีเพียงสารสกัดมะแขว่น ที่สกัดโดยวิธี hydro distillation ที่สามารถยับยั้งเชื้อก่อโรคที่ความเข้มข้นต่า สุดที่ 12.50% สา หรับการตรวจสอบใน agar disc diffusion สารสกัดมะแขว่นที่สกัดโดยวิธี hydro distillation ที่ความเข้มข้น 100% สามารถยับยั้งเชื้อ E. coli เป็นระยะ 15.67 ± 1.81 มม. ซึ่งไม่มีความแตกต่างทางสถิติเมื่อเปรียบเทียบกับสารต้านจุลินทรีย์ควบคุมคือ methicillin ที่ใช้ในปริมาณ 10 μg (p≥0.05) สาหรับสารสกัดข่าที่สกัดโดยคาร์บอนไดออกไซด์เหนือวิกฤต ที่ความเข้มข้น 100% สามารถยับยั้งเชื้อ S. Typhimurium และ Staph. aureusได้เป็นระยะ 25.87 ± 0.68 และ 25.77 ± 0.68 มม. ตามลา ดับ ซึ่งสามารถยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ก่อโรคได้มากกว่าสารต้านจุลินทรีย์ ควบคุมคือ amoxycillin และ methicillin ที่ใช้ในปริมาณ 10 μg การลดลงของจา นวนจุลินทรีย์มากที่สุดใน เนื้อหมูบดที่มีการเติมสารสกัดจากมะแขว่นที่ความเข้มข้น 0.90% มีค่าเท่ากับ 2.86±0.26 log cfu/25 g สาหรับ E. coli, 3.63±0.20 log cfu/25 g สาหรับ S. Typhimurium และ 3.33±0.96 log cfu/25 g สาหรับ Staph. aureus ในการศึกษาผลร่วมระหว่างสารสกัดกับไมโครเวฟต่อจุลินทรีย์ในเนื้อหมูบดพบว่าเชื้อ Staph aureus มีความไวในการตอบสนองมากกว่า E. coli และ S. Typhimurium โดยการใช้สารสกัด มะแข่วนที่ความเข้มข้น 0.30% ร่วมไมโครเวฟที่กาลังงาน 850 วัตต์ พบว่า Staph aureus มีปริมาณเหลือ รอดเท่ากับ1.82 ± 0.09 log cfu/25 gen_US
Appears in Collections:AGRO: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
581335803 SOMHAK XAINHIAXANG.pdf3.12 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.