Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69557
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.เขมกร ไชยประสิทธิ์-
dc.contributor.authorพงษ์นรินทร์ กาวิสุขen_US
dc.date.accessioned2020-08-14T03:03:15Z-
dc.date.available2020-08-14T03:03:15Z-
dc.date.issued2020-04-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69557-
dc.description.abstractThe objective of this independent study is to study and improve the efficiency of the dehydrated fruit production of TPP Foods company limited. At the present, the company is unable to catch up with customer demand. Which is considered as common major problem in industrial production due to inefficient production process. This also results in low production line efficiency in the case study factory. Therefore, it is necessary to understand the problems and causes of inefficiency process. This study is to improve the dried fruit production efficiency process using lean manufacturing technique. The flow diagram of the process chart and value stream mapping was collected and displayed from the actual production line. the value added activity necessary nonvalue added activity and non-value added activities processes were analyzed. The improved of waste in production processes were suggested Why-Why analysis techniques, 5W-1H and ECRS principles. Then, the production process is continually improved base on the propose method. When comparing the performance before and after the improvement from the study, The result of study showed dried fruit production process can be reduced from 21 to 17 steps accounted for 19.05 %. The processing time can be reduced from 934.30 minutes per batch to 429.01 minutes per batch (54.08 % improvement). Moreover, the distance of production process can be reduced from 32.80 meters to 13.80 meters (57.93% improvement). As a result, the efficiency of the production base on %VA can be increased from 48.18% to 72.91% (51.33% improvement).en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการปรับปรุงประสิทธิภาพการผลิตของบริษัท ทีพีพี ฟู้ดส์ จำกัด โดยใช้เทคนิคลีนen_US
dc.title.alternativeEfficiency Improvement of TPP Foods Company Limited by Using Lean Techniquesen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการค้นคว้าแบบอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการปรับปรุงประสิทธิภาพการผลิตผลไม้ อบแห้งของบริษัท ทีพีพี ฟู้ดส์ จำกัด โดยในปัจจุบันบริษัทประสบปัญหาการผลิตไม่ทันต่อความ ต้องการของลูกค้า ซึ่งถือเป็นปัญหาสำคัญที่พบบ่อยในการผลิตของโรงงานอุตสาหกรรม เนื่องจากเกิด กระบวนการผลิตที่ไม่มีประสิทธิภาพ ส่งผลให้ประสิทธิภาพสายการผลิตต่า ดังนั้นจึงจำเป็นต้อง เข้าใจปัญหาและสาเหตุที่ทำให้เกิดความสูญเปล่านี้ การศึกษานี้เป็นการศึกษาเกี่ยวกับการปรับปรุงกระบวนการผลิตผลไม้อบแห้งของบริษัท ทีพี พี ฟู้ดส์ จำกัดโดยใช้เทคนิคการผลิตแบบลีน ทำการเก็บข้อมูลเกี่ยวกับกระบวนการผลิตนำมาเขียน เป็นแผนผังการไหลของงาน แผนภูมิกระบวนการผลิต และแผนผังสายธารคุณค่า แล้วทำการวิเคราะห์ กระบวนการที่สร้างคุณค่า กระบวนการที่ไม่สร้างคุณค่า และกระบวนการที่ไม่สร้างคุณค่าแต่มีความ จำเป็น เพื่อหาความสูญเปล่าในกระบวนการผลิตและแนวทางการแก้ไขปัญหาตามเทคนิคการตั้ง คำถาม Why-Why Analysis เทคนิค 5W-1Hและหลักการ ECRS โดยการปรับปรุงจะเน้นไปที่การไหล อย่างต่อเนื่องภายในกระบวนการผลิตเมื่อเปรียบเทียบผลการทางานก่อนและหลังปรับปรุงจาก การศึกษา ผลการศึกษาพบว่าสามารถลดขั้นตอนในกระบวนการผลิตผลไม้อบแห้ง จากเดิม 21 ขั้นตอน เหลือ 17 ขั้นตอน คิดเป็นร้อยละ 19.05 ส่งผลให้เวลาในการผลิตจากเดิม 934.30 นาทีต่อรอบการผลิต ลดลงเหลือ 429.01 นาทีต่อรอบการผลิต นั่นคือความสูญเปล่าเชิงเวลาสามารถลดลงได้คิดเป็นร้อยละ 54.08 นอกจากนี้ยังส่งผลให้ระยะทางในการเคลื่อนย้ายรวมในกระบวนการผลิตจากเดิม 32.80 เมตร ลดลงเหลือ 13.80 เมตรนั่นคือความสูญเปล่าเชิงระยะทางสามารถลดลงได้คิดเป็นร้อยละ 57.93 อีกทั้ง ประสิทธิภาพของสายการผลิตมี%VA เพิ่มเติมจากเดิมร้อยละ 48.18 เป็นร้อยละ 72.91 นั่นคือ ประสิทธิภาพของสายการผลิตเพิ่มขึ้นคิดเป็นร้อยละ 51.33en_US
Appears in Collections:BA: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
601532150 พงษ์นรินทร์ กาวิวุข.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.