Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69406
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorChartchai Khanongnuch-
dc.contributor.advisorSaowaluck Yammuen-art-
dc.contributor.authorChayatip Suttiniyomen_US
dc.date.accessioned2020-08-07T03:18:23Z-
dc.date.available2020-08-07T03:18:23Z-
dc.date.issued2014-01-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69406-
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the utilization of partially digested chicken feather by bacterial keratinase as a protein source for the improvement of the protein content in corncob silage. Comparison of chicken feather digestions by Bacillus subtilis G8 culture and crude keratinase was investigated. Digestion by crude keratinase released the soluble protein corresponding with the enzyme quantities used. The maximum soluble protein released by crude keratinase were 27 and 23% by weight from milled chicken feather (MCF) and un-milled chicken feather (UCF), whereas bacterial digestion released 51 and 43% from MCF and UCF, respectively. Partially digestion by bacterial culture was selected as the appropriate process based on total crude protein remaining, practicability and economic reasons. Using bacterial digested chicken feather (BDCF) as a protein source for corncob silage (CS) by mixing with 5, 10 and 15% BDCF resulted in silage treatment; CS-BDCF-5%, CS-BDCF-10% and CS-BDCF-15%. Proximate analysis of CS-BDCF revealed that addition of BDCF clearly increased the crude protein. Crude protein of 33.46%, 14.12% and 25.02% was obtained from CS-BDCF-15%, CS-BDCF-5% and CS-BDCF-10%, respectively. Gas production values from in vitro digestibility test of all CS-BDCF treatments were not different significantly at 24 hours, while in sacco digestibility test of CS-BDCF-15% showed the highest value of dry matter degradation. Feeding corncob silage supplemented with commercial concentrates Betagro 004S (CS-C) and CS-BDCF-15% on dairy cows showed that the average milk productivity of cows fed with CS-C was 7.2 kg/day which was significantly higher (P<0.05) than that of CS-BDCF-15% feeding which was only 5.4 kg/day. However, the average body weight gain of dairy cows after being fed by CS-BDCF-15% for 21 days increased to 35 kg while that of dairy cow fed with CS-C increased only 2.5 kg. The CS-BDCF-15% supplemented with essential minerals for milk production which is cheap and self-prepared might be able to be used for replacing the expensive commercial concentrates for dairy cows.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectChicken featheren_US
dc.subjectKeratinaseen_US
dc.subjectBacillus subtilis G8en_US
dc.subjectCorncob silageen_US
dc.titleProduction of chicken feather protein by Keratinase from Bacillus subtilis G8 for corncob silage productionen_US
dc.title.alternativeการผลิตโปรตีนจากขนไก่โดยคีราติเนสจาก Bacillus subtilis G8 เพื่อการผลิตซังข้าวโพดหมักen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc572.6-
thailis.controlvocab.thashMicrobial proteins-
thailis.controlvocab.thashCorncobs-
thailis.manuscript.callnumberTh 572.6 C512P-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการใช้ประโยชน์จากขนไก่หลังการย่อยด้วยคีราทิเนสจากแบคทีเรีย เพื่อใช้เป็นแหล่งโปรตีนในการปรับปรุงระดับโปรตีนในซังข้าวโพดหมัก การศึกษาเปรียบเทียบระหว่างการย่อยขนไก่ด้วยเอนไซม์คีราทิเนสจาก Bacillus subtilis G8 และการย่อยด้วย B. subtilis G8 โดยตรงพบว่าการย่อยด้วยเอนไซม์คีราทิเนสจาก B. subtilis G8 ปลดปล่อยโปรตีนที่ละลายน้ำได้ในปริมาณสอดคล้องกับปริมาณเอนไซม์ที่ใช้ และปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้สูงที่สุดจากการย่อยขนไก่บดและขนไก่เส้นคือ 27 และ 23 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนักตามลำดับ ในขณะที่การย่อยด้วยแบคทีเรียปลดปล่อยโปรตีนละลายน้ำได้ 51 และ 43 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก การย่อยขนไก่เส้นบางส่วนด้วย B. subtilis G8 ได้รับการเลือกให้เป็นวิธีที่เหมาะสมด้วยเหตุผลในด้านปริมาณโปรตีนรวมที่เหลือทั้งหมด ความสะดวกในการใช้งาน และเหตุผลทางด้านเศรษฐศาสตร์ การใช้ขนไก่ที่ผ่านการย่อยบางส่วนด้วยแบคทีเรียเพื่อใช้เป็นแหล่งโปรตีนในการหมักซังข้าวโพดโดยผสมในปริมาณร้อยละ 5, 10 และ 15 ได้ซังข้าวโพดหมัก CS-BDCF-5%, CS-BDCF-10% และ CS-BDCF- 15% ตามลำดับ การวิเคราะห์ Proximate พบว่าปริมาณโปรตีนเพิ่มขึ้นเป็นอัตราส่วนกับปริมาณขนไก่ย่อยด้วยแบคทีเรียที่เติมลงไปในซังข้าวโพดหมัก CS-BDCF-5%, CS-BDCF-10% และ CS-BDCF-15% มีปริมาณโปรตีนร้อยละ14.12, 25.02 และ 33.46 ตามลำดับ ค่าการผลิตแก๊สจากการศึกษาการย่อยได้ของซังข้าวโพดหมักทุกแบบไม่แตกต่างกันที่เวลา 24 ชั่วโมง ในขณะที่ผลการทดสอบการย่อยได้แบบ in sacco พบว่า CS-BDCF-15% มีค่าการย่อยได้สูงที่สุด ผลการให้ CS-BDCF-15% กับโคนม เปรียบเทียบกับการให้ซังข้าวโพดหมักเสริมด้วยอาหารข้น Betagro 004S (CS-C) พบว่า CS-C เท่ากับ 7.2 กก./วัน ซึ่งสูงกว่าปริมาณน้ำนมเฉลี่ยที่รีดได้ของโคนมที่ได้รับ CS-BDCF-15% อย่างมีนัยสำคัญ (P< 0.05) ที่ผลิตได้เพียง 5.4 กก./วัน อย่างไรก็ตามโคนมที่ได้รับ CS-BDCF-15% มีน้ำหนักตัวเพิ่มขึ้นประมาณ 35 กก. ในขณะที่โคนมที่ได้รับ CS-C มีน้ำหนักตัวเพิ่มขึ้นเพียง 2.5 กก.en_US
Appears in Collections:GRAD-Sciences and Technology: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Full.pdf3.26 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.