Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69387
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorผศ. ดร. จำนงค์ อุทัยบุตร-
dc.contributor.advisorดร. วิลาวัลย์ คำปวน-
dc.contributor.authorวิภาวิน สุจริตen_US
dc.date.accessioned2020-08-07T01:03:17Z-
dc.date.available2020-08-07T01:03:17Z-
dc.date.issued2014-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69387-
dc.description.abstractLime fruits (Citrus aurantifolia Swingle) cv. Pan were harvested from the same orchard, in Mae Wang district, Chiang Mai province in various seasons: the rainy season (August), winter season (December) and summer season (April) during the year of 2013 – 2014. There were some differences in quality parameter for the fruits harvested in different seasons such as lime fruits harvested during the rainy season had higher juice volume and vitamin C content than other seasons. Lime fruits harvested in the summer season had more titratable acidity while lime fruits harvested in the winter season had the most peel thickness. For each harvesting season investigation, the fruits of each season were harvested and separated into 3 groups: non - coated, manually coated with 6% beeswax and machine - coated with 6% beeswax. All of the fruits were firstly soaked in hot water (55°C) for 5 min before coating. Thereafter, they were kept at 9 and 25°C. Lime fruits manually and machine coated with 6% beeswax at 9 °C has longer storage life of than the non – coated fruit. The coated lime fruits of the winter and summer seasons were able to store upto 36 days. Lime fruits at 25°C, The results showed that lime fruits harvested in the winter and manually coated with 6% beeswax could be kept for 24 days. Followed by the shelf life of lime fruits harvested in the rainy season and summer and manually coated or machine coated with 6% beeswax was 16 days while the non - coated lime fruits harvested in the winter was only 8 days.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleผลของฤดูกาลเก็บเกี่ยวต่อคุณภาพของผลมะนาวพันธุ์แป้นที่เคลือบผิวด้วยไขผึ้งในระหว่างการเก็บรักษาen_US
dc.title.alternativeEffects of Harvesting Season on the Qualities of Bee Wax Coated Lime Fruits cv. Pan During Storageen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractผลมะนาวพันธุ์แป้นที่เก็บเกี่ยวจากสวนเดียวกันในอำเภอแม่วาง จังหวัดเชียงใหม่ ในแต่ละช่วงฤดูกาล ได้แก่ ฤดูฝน (เดือนสิงหาคม) ฤดูหนาว (เดือนธันวาคม) และฤดูร้อน (เดือนเมษายน) ระหว่างปี พ.ศ. 2556 – 2557 พบว่าคุณภาพของผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในแต่ละฤดูกาลมีความแตกต่างกันในบางพารามิเตอร์ เช่น ผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูฝน มีปริมาณน้ำคั้น และมีปริมาณวิตามินซีมากกว่าฤดูอื่นๆ ผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูร้อน มีปริมาณกรดที่ไทเทรตได้มากกว่า และผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูหนาว มีความหนาของเปลือกผลมากที่สุด สำหรับการศึกษาในผลมะนาวแต่ละฤดูกาล โดยนำผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวแต่ละฤดูกาลมาแบ่งเป็น 3 กลุ่ม คือ กลุ่มที่ไม่เคลือบผิว กลุ่มที่เคลือบผิวด้วยไขผึ้ง 6% (เคลือบด้วยมือ) และกลุ่มที่เคลือบผิวด้วยไขผึ้ง 6% (ใช้เครื่องเคลือบผิว) โดยนำผลมะนาวในทุกกลุ่มมาแช่น้ำร้อนอุณหภูมิ 55 องศาเซลเซียส นาน 5 นาที ก่อนเคลือบผิว แล้วนำไปเก็บไว้ที่อุณหภูมิ 9 และ 25 องศาเซลเซียส พบว่า ผลมะนาวที่เคลือบไขผึ้ง 6% ด้วยมือ และเครื่องเคลือบผิว แล้วเก็บไว้ที่อุณหภูมิ 9 องศาเซลเซียส มีอายุการเก็บรักษานานกว่าผลมะนาวที่ไม่ได้เคลือบผิว ผลมะนาวในฤดูหนาว และฤดูร้อนที่ผ่านการเคลือบผิวจะเก็บรักษาได้นานที่สุด 36 วัน ส่วนผลมะนาวที่เก็บไว้ที่อุณหภูมิ 25 องศาเซลเซียส จากการทดลองพบว่า ผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูหนาว และเคลือบไขผึ้ง 6% ด้วยมือ มีอายุการวางจำหน่ายนานที่สุดคือ 24 วัน รองลงมาคือผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูฝนและฤดูร้อน ที่เคลือบไขผึ้ง 6% ด้วยมือหรือเครื่องเคลือบผิว มีอายุการวางจำหน่าย 16 วัน ส่วนผลมะนาวที่เก็บเกี่ยวในฤดูหนาวแต่ไม่ได้เคลือบผิวจะมีอายุการวางจำหน่ายสั้นที่สุดคือ 8 วันen_US
Appears in Collections:GRAD-Sciences and Technology: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Full.pdf3.5 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.