Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45917
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนฤมล ทองไว-
dc.contributor.authorวนิดา เล่าซี้en_US
dc.date.accessioned2018-03-26T04:47:41Z-
dc.date.available2018-03-26T04:47:41Z-
dc.date.issued2557-09-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45917-
dc.description.abstractTwenty - one medicinal plants were solvent extracted using ethanol 95% and water, and were volatile oil extracted. The crude extracts and volatile oils were further tested for their growth inhibitory effect on four respiratory tract pathogenic bacteria including Corynebacterium diptheriae, Legionella pneumophila DMST 12800, Streptococcus pneumoniae ATCC 49619 and S. pyogenes by agar disc and well diffusion methods. Results showed that the volatile oils of Citrus limon L. and ethanolic extracts of Michelia champaca L. were able to inhibit growth of all pathogenic bacteria. Examining for MIC using a broth dilution method showed that the volatile oil of Citrus limon L. and ethanolic extracts of Michelia champaca L. possessed the lowest value of MIC against all four respiratory tract pathogenic bacteria. Volatile oil of Citrus limon L. and ethanolic extract of Michelia champaca L. were further used to develop air freshener gel and spray products, respectively. Both products were able to inhibit growth of four respiratory tract pathogenic bacteria with the given zone of inhibition ranging between 9-23 mm. The Citrus limon L. air freshener gel and the Michelia champaca L. air freshener spray showed the cytotoxicity against Vero cells with CD50 of 0.56 and 0.20 mg/ml, respectively. The products were not able to store at high temperature as the physical appearance was altered and the efficiency was decreased resulting in shortening the shelf-life. The products were stable for 3 months when kept at 4-25°C.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectผลิตภัณฑ์สมุนไพรen_US
dc.subjectแบคทีเรียen_US
dc.subjectระบบทางเดินหายใจen_US
dc.titleผลิตภัณฑ์สมุนไพรปรับอากาศเพื่อยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียบางชนิดที่ก่อโรคในระบบทางเดินหายใจมนุษย์en_US
dc.title.alternativeMedicinal Plant Air Freshener Product for Inhibiting Growth of Some Human Respiratory Tract Pathogenic Bacteriaen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc581.634-
thailis.controlvocab.thashสารสกัดจากพืช-
thailis.controlvocab.thashสมุนไพร-
thailis.controlvocab.thashผลิตภัณฑ์สุขภาพ-
thailis.manuscript.callnumberว 581.634 ว153ผ-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractพืชสมุนไพร 21 ชนิด ถูกนำมาสกัดด้วยตัวทำละลายเอทานอล 95% และน้ำกลั่น และสกัดน้ำมันหอมระเหย สารสกัดหยาบและน้ำมันหอมระเหยที่ได้ของพืชแต่ละชนิดถูกนำมาศึกษาผลต่อการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียในระบบทางเดินหายใจมนุษย์ 4 ชนิด ได้แก่ Corynebacterium diptheriae, Legionella pneumophila DMST 12800, Streptococcus pneumoniae ATCC 49619 และ S. pyogenes ด้วยวิธี agar disc and well diffusion พบว่าน้ำมันหอมระเหยมะนาวฝรั่งและสารสกัด เอทานอลของดอกจำปา สามารถยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียทดสอบได้ดีที่สุด และเมื่อนำน้ำมันหอมระเหยและสารสกัดสมุนไพรมาหาค่า MIC ด้วยวิธี broth dilution พบว่าน้ำมันหอมระเหยมะนาวฝรั่งและสารสกัดเอทานอลของดอกจำปา ให้ค่า MIC ต่ำสุดในการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียก่อโรคทั้ง 4 ชนิด ดังนั้นจึงนำมาเป็นส่วนประกอบของผลิตภัณฑ์เจลปรับอากาศมะนาวฝรั่งและผลิตภัณฑ์สเปรย์ปรับอากาศดอกจำปา ซึ่งผลิตภัณฑ์ปรับอากาศทั้งสองชนิดสามารถยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียก่อโรคในระบบทางเดินหายใจทั้ง 4 ชนิด โดยมีขนาดเส้นผ่านศูนย์กลางวงใสของการยับยั้งระหว่าง 9-23 mm และผลิตภัณฑ์เจลปรับอากาศมะนาวฝรั่งมีค่าความเป็นพิษต่อเซลล์เพาะเลี้ยง (Vero cell) เท่ากับ 0.56 mg/ml ส่วนผลิตภัณฑ์สเปรย์ปรับอากาศดอกจำปา มีค่าความเป็นพิษต่อเซลล์เพาะเลี้ยง เท่ากับ 0.20 mg/ml เมื่อทดสอบความคงตัวของผลิตภัณฑ์เป็นระยะเวลา 3 เดือน พบว่าไม่ควรเก็บผลิตภัณฑ์ไว้ที่อุณหภูมิสูง เนื่องจากประสิทธิภาพของผลิตภัณฑ์จะลดลง และก่อให้เกิดการเปลี่ยนแปลงลักษณะทางกายภาพ ส่งผลให้อายุการใช้งานของผลิตภัณฑ์สั้นลง ดังนั้นจึงควรเก็บผลิตภัณฑ์ไว้ที่อุณหภูมิ 4-25°Cen_US
Appears in Collections:SCIENCE: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdfABSTRACT190.15 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
APPENDIX.pdfAPPENDIX874.38 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 1.pdfCHAPTER 1285.36 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 2.pdfCHAPTER 21.64 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 3.pdfCHAPTER 3428.77 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 4.pdfCHAPTER 42.39 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 5.pdfCHAPTER 5290.71 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 6.pdfCHAPTER 6271.98 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CONTENT.pdfCONTENT366.07 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
COVER.pdfCOVER544.39 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
REFERENCE.pdfREFERENCE207.38 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.