Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78062
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Jarunee Dibyamandala | - |
dc.contributor.advisor | Charin Mangkhang | - |
dc.contributor.author | Xinyan Liang | en_US |
dc.date.accessioned | 2023-06-17T02:42:21Z | - |
dc.date.available | 2023-06-17T02:42:21Z | - |
dc.date.issued | 2023-02 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78062 | - |
dc.description.abstract | Intercultural communication competence (ICC) is essential to language learning; naturally, cultural learning is inseparable from the Chinese learning process. Chinese culture is extensive and profound, as scholars have increasingly emphasized its role in Chinese teaching. Therefore, this study combined Chinese food culture with Chinese as a foreign language teaching, which can significantly improve students' learning interests and improve intercultural communicative competence skills. This study was a mixed-method approach based on internet-mediated research (IMR) conducted online research on third-year students and teachers majoring in Chinese as a foreign language at Chiang Mai University in Thailand. There are three research objectives: (1) to overview the conceptual ideas of intercultural communicative competence and Chinese food culture; (2) to study Chinese vocabulary ability through Chinese food culture of Chinese as a foreign language learner; (3) to explore intercultural communicative competence of Chinese as a foreign language learners. The researcher designed the questionnaire and the semi-structured in-depth interview based on the theoretical concept of Byram's intercultural communicative competence. The conclusive remarks of the study indicated that CFL students' and teachers' acceptance and perception of enriching students' Chinese vocabulary ability and ICC through Chinese food culture was a positive trend. However, food culture and its changes are a complex phenomenon; due to the sample selection, research design, and other research limitations of this study, research results may get influenced. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chiang Mai : Graduate School, Chiang Mai University | en_US |
dc.title | Analysis of chinese vocabulary ability through chinese food culture and intercultural communicative competence of chinese as a foreign language learners | en_US |
dc.title.alternative | การวิเคราะห์ความสามารถด้านคําศัพท์ภาษาจีนผ่านวัฒนธรรมอาหารจีนและความรู้ระหว่างวัฒนธรรมของผู้เรียนภาษาจีนในฐานะภาษาต่างประเทศ | en_US |
dc.type | Thesis | - |
thailis.controlvocab.lcsh | Chinese language -- Vocabulary | - |
thailis.controlvocab.lcsh | Chinese language -- Study and teaching | - |
thailis.controlvocab.lcsh | Chinese food | - |
thailis.controlvocab.lcsh | China -- Manners and customs | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | ความสามารถในการสื่อสารระหว่างวัฒนธรรม (ICC) มีความสำคัญต่อการเรียนรู้ภาษาการเรียนรู้วัฒนธรรมนั้นแยกไม่ออกจากกระบวนการเรียนรู้ภาษาจีนโดยธรรมชาติ วัฒนธรรมจีนนั้นกว้างขวางและลึกซึ้ง เนื่องจากนักวิชาการได้เน้นย้ำถึงบทบาทของตนในการสอนภาษาจีนมากขึ้นเรื่อยๆ ดังนั้น การศึกษานี้จึงผสมผสานวัฒนธรรมอาหารจีนกับการสอนภาษาจีนในฐานะภาษาต่างประเทศ ซึ่งสามารถปรับปรุงความสนใจในการเรียนรู้ของผู้เรียนและพัฒนาทักษะความสามารถในการสื่อสารระหว่างวัฒนธรรมได้อย่างมีนัยสำคัญ การศึกษานี้เป็นวิธีการแบบผสมผสานจากการวิจัยโดยใช้อินเทอร์เน็ต (IMR) ดำเนินการวิจัยทางออนไลน์เกี่ยวกับผู้เรียนและผู้สอนภาคภาษาจีนชั้นปีที่ 1 ในฐานะภาษาต่างประเทศของมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ในประเทศไทย มีวัตถุประสงค์การวิจัยสามประการ: (1) เพื่อสรุปแนวคิดเกี่ยวกับความสามารถในการสื่อสารระหว่างวัฒนธรรมและวัฒนธรรมอาหารจีน (2) เพื่อศึกษาความสามารถในการใช้คำศัพท์ภาษาจีนผ่านวัฒนธรรมอาหารจีนของผู้เรียนภาษาจีนในฐานะภาษาต่างประเทศ (3) สำรวจความสามารถในการสื่อสารระหว่างวัฒนธรรมของผู้เรียนภาษาจีนในฐานะภาษาต่างประเทศ ผู้วิจัยออกแบบแบบสอบถามและการสัมภาษณ์เชิงลึกแบบกึ่งโครงสร้างตามแนวคิดทางทฤษฎีเกี่ยวกับความสามารถในการสื่อสารระหว่างวัฒนธรรมของ Byram ข้อสังเกตสรุปของการศึกษาระบุว่าการยอมรับและการรับรู้ของผู้เรียนและผู้สอน CFL เกี่ยวกับการเพิ่มพูนความสามารถทางคำศัพท์ภาษาจีนของผู้เรียนและ ICC ผ่านวัฒนธรรมอาหารจีนมีแนวโน้มในเชิงบวก อย่างไรก็ตาม วัฒนธรรมอาหารและการเปลี่ยนแปลงเป็นปรากฏการณ์ที่ซับซ้อน ผลการวิจัยของการศึกษานี้อาจได้รับอิทธิพลต่อการเลือกตัวอย่างการออกแบบการวิจัย และข้อจำกัดการวิจัยอื่นๆ | en_US |
thesis.conceal | Publish (Not conceal) | en_US |
Appears in Collections: | SPP: Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
640232059 Xinyan Liang.pdf | 3.28 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.