Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73892
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDanaitun Pongpatcharatrontep-
dc.contributor.authorZhuang, Haoen_US
dc.date.accessioned2022-08-16T15:14:42Z-
dc.date.available2022-08-16T15:14:42Z-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73892-
dc.description.abstractIn recent years, the trade between Thailand and China has become more frequent, and the trade cooperation between the two sides has also brought a lot of profits. However, under the current trade trend, many companies still fail to apply for export of their products. The purpose of this research is to use in-depth interviews to obtain product import and export knowledge from experts, design the complete export process of Thai products, compare and analyze customs clearance and inspection and quarantine processes with cross-border e-commerce processes, and finally share the results with Thai SMEs so that SMEs can clearly understand the export process, increase the success rate of export, and promote economic and trade exchanges between China and Thailand. Moreover, this paper aims to design interview questions through in-depth interviews and interview experts to obtain a complete knowledge of customs clearance and inspection and quarantine. Use the Knowledge map to analyze and sort the interview results to draw a complete process of China customs clearance, inspection and quarantine. The flow chart includes the complete customs clearance process, applying for inspection and quarantine, the documents to be reviewed in the process, and the time and cost of each stage. After that, this research compares and analyze the Chinese customs clearance and inspection and quarantine process and the cross-border e-commerce export process, to obtain their respective advantages and disadvantages, and finally share the research knowledge with SMEs, and prove the usability of this research knowledge through analysis and sharing.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleDevelopment of importing certified process on processing fruits to China for Thai SMEsen_US
dc.title.alternativeการพัฒนากระบวนการขอการรับรองนำเข้าผลไม้แปรรูปสู่ประเทศจีน สำหรับเอสเอ็มอีไทยen_US
dc.typeIndependent Study (IS)-
thailis.controlvocab.lcshInternational trade-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractปัจจุบันไทยและจีนมูลค่าการค้าขาย และความร่วมมือทางการค้าระหว่างทั้งสองฝ่ายตามกรอบ ความร่วมมือต่างๆ นำมาซึ่งผลประโยชน์มากมายต่อทั้งสองฝ่าย สินค้าจากไทยสู่จีนและจีนสู่ไทยมี เพิ่มขึ้นอย่างต่อเนื่องตามความต้องการบริโภคสินค้าจากต่างประเทศที่เพิ่มขึ้น และทำให้ ผู้ประกอบการไทยที่ต้องการยื่นขอรับการรับรองสินค้าเพื่อนำเข้ามีจำนวนเพิ่มขึ้น อย่างไรก็ดีความ เข้าใจต่อวิธีการยื่นขอรับรองสินค้าเพื่อการนำเข้าที่เป็นกระบวนการสำคัญที่ทางจีนกำหนดยังมีอยู่ อย่างจำกัด ทำให้บริษัทไทยจำนวนมากยังไม่สามารถยื่นขอได้สำเร็จ กลายเป็นอุปสรรถสำคัญต่อการ ขยายตลาดสู่ประเทศจีน การวิจัยฉบับนี้ จึงมีวัดถุประสงค์เพื่อศึกษากระบวนการขอรับการรับรองนำเข้าผลไม้แปรรูปสู่ ประเทศจีนเพื่อเป็นต้นแบบสำหรับผู้ประกอบการใช้เป็นแนวทางในการขอรับการรับรอง การศึกษา ใช้วิธีการสัมภาษณ์เชิงลึกจากผู้เชี่ยวชาญเพื่อทำความเข้าใจเกี่ยวกับพิธีการและเอกสารประกอบการ นำเข้าสินค้า ใช้กระบวนการสร้างผังความรู้และวิเคราะห์ผังการไหลของงานเพื่อออกแบบ กระบวนการส่งออกสินค้าไทยอย่างครบวงจร รวมถึงการศึกษาเปรียบเทียบและวิเคราะห์กระบวนการพิธีการศุลกากรระหว่างรูปแบบนำเข้าสินค้าปกติกับกระบวนการนำเข้าผ่านช่องทางพาณิชย์ อิเล็กทรอนิกส์ข้ามพรมแดน ก่อนจะทำการวิเคราะห์ สังเคราะห์ข้อมูลความรู้สำคัญ นำมาใช้จัดทำใน รูปแบบสื่อวีดีทัศน์เพื่อเผยแพร่แก่ SMEs ไทย วิธีการนี้เพื่อให้ผู้รับชมสื่อสามารเข้าใจกระบวนการ สำคัญที่ต้องทราบก่อนการขอรับรองเอกสารนำเข้าเป้าหมายเพื่อเพิ่มอัตราความสำเร็จในการส่งออก และส่งเสริมการแลกเปลี่ยนทางเศรษฐกิจและการค้าระหว่างจีนและไทยen_US
Appears in Collections:CAMT: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
612132015 ZHUANG HAO.pdf5.66 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.