Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72157
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorกานดา หวังชัย-
dc.contributor.authorน้ำฝน อุตตมะen_US
dc.date.accessioned2021-09-10T04:00:04Z-
dc.date.available2021-09-10T04:00:04Z-
dc.date.issued2020-10-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72157-
dc.description.abstractTo study the effects of ultrasonic waves (US) at various frequencies of 43, 200, 500 and 1000 kHz in combined with electrolyzed water (EW) to remove aphid and microbial contaminant in yardlong bean after harvest. Electrolyzed water was prepared from 5% NaCl solution and generated from electrolyzed water generator, which contained in separated chambers: to produce ER water and it was diluted to reach final concentration of 250 ppm and EO water with free chlorine at 10, 20, 30, 40 and 50 ppm. Then the mixture of ER and EO or EW (Electrolyzed Water) was measured pH and Oxidation Reduction Potential (ORP). The first approach, the effect of US wave on aphid mortality was studied. The results showed washing yardlong been with US wave at a frequency of 1000 kHz and washing with EW water (ER concentration of 250 ppm mixed with EO water at 30 ppm) was the most effective to kill the aphid. The combination treatments of US wave and EW water had synergistic effect in the elimination of aphids to 63.68%. Secondly, the effective of US wave combined EW water on microbial decontamination were examined, When compared with control, combined treatment of US wave frequency of 43 kHz with EW water (ER concentration of 250 ppm mixed with EO concentration 30 ppm) had the best results to reduce total amount of microorganisms, total coliform bacteria, yeast and mold whereas Salmonella contamination was not detected. After treated with US wave and EW water, then stored in 5 °C for 14 day. It was found that there were no significantly changes on weight loss, color change, chlorophyll content, disease percentage, wilting percentage and consumer acceptance of yardlong bean throughout the storage period.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleผลของคลื่นเหนือเสียงร่วมกับน้ำอิเล็กโทรไลต์ต่อการลดเพลี้ยอ่อนและจุลินทรีย์ที่ปนเปื้อนในถั่วฝักยาวหลังการเก็บเกี่ยวen_US
dc.title.alternativeEffects of ultrasonic wave in combination with electrolyzed water on aphid and microbial contaminant reduction in yardlong bean after harvesten_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc635.659-
thailis.controlvocab.thashถั่วฝักยาว -- การเก็บเกี่ยว-
thailis.controlvocab.thashเพลี้ย -- การควบคุม-
thailis.controlvocab.thashจุลินทรีย์-
thailis.manuscript.callnumberว 635.659 น215ผ 2563-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractจากการศึกษาผลคลื่นเหนือเสียง (Ultrasonic wave; US) ที่ความถี่ต่างๆ ได้แก่ 43, 200, 500 และ 1000 kHz ร่วมกับน้ำอิเล็กโทรไลต์ (Electrolyzed Water; EW) ต่อการกำจัดเพลี้ยอ่อน และจุลินทรีย์ที่ปนเปื้อนในถั่วฝักยาวหลังการเก็บเกี่ยว โดยน้ำ EW เตรียมจากสารละลายเกลือความเข้มข้น 5% ที่บรรจุในเครื่องผลิตน้ำอิเล็กโทรไลต์ ได้น้ำอิเล็กโทรไลต์ในสภาพรีดิวซ์ (Electrolyzed Reducing Water; ER) นำมาปรับให้มีความเข้มข้นของ NaOH เท่ากับ 250 ppm และน้ำอิเล็กโทรไลต์ในสภาพออกซิไดซ์ (Electrolyzed Oxidizing Water; EO) นำมาปรับให้มีค่าคลอรีนอิสระ เท่ากับ 10, 20, 30, 40 และ 50 ppm จากนั้นนำน้ำทั้งสองมาผสมกันเป็นน้ำอิเล็กโทรไลต์ (Electrolyzed Water; EW) วัดค่า pH และ Oxidation Reduction Potential (ORP) จากนั้นศึกษาผลของ US ต่อการตายของเพลี้ยอ่อน พบว่าการล้างด้วย US ที่ความถี่ 1000 kHz และการล้างด้วยน้ำ EW (น้ำ ER ความเข้มข้น 250 ppm ผสมกับน้ำ EO ความเข้มข้น 30 ppm) มีประสิทธิภาพในการกำจัดเพลี้ยอ่อนสูงสุด และเมื่อนำมาล้างร่วมกันของ US และน้ำ EW พบว่ามีประสิทธิภาพส่งเสริมกันในการกำจัดเพลี้ยอ่อนเพิ่มขึ้นเป็น 63.68% และส่วนที่สองศึกษาผลของ US ร่วมกับน้ำ EW ต่อการลดการปนเปื้อนเชื้อจุลินทรีย์ พบว่าการล้างด้วย US ที่ความถี่ 43 kHz ร่วมกับน้ำ EW (น้ำ ER ความเข้มข้น 250 ppm ผสมกับน้ำ EO ความเข้มข้น 30 ppm) ให้ผลดีที่สุดในการลดปริมาณของเชื้อจุลินทรีย์ทั้งหมด ปริมาณของโคลิฟอร์มแบคทีเรียทั้งหมด ปริมาณของยีสต์และราทั้งหมดเมื่อเปรียบเทียบกับชุดควบคุม และไม่พบการปนเปื้อนเชื้อ Salmonella หลังจากล้างด้วย US ร่วมกับน้ำ EW และนำมาเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 5 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 14 วัน พบว่าทุกชุดการทดลอง ไม่มีผลต่อการเปลี่ยนแปลงการสูญเสียน้ำหนักสด การเปลี่ยนสี ปริมาณคลอโรฟิลล์ เปอร์เซ็นต์การเกิดโรค เปอร์เซ็นต์การเหี่ยว และการยอมรับของผู้บริโภค ตลอดระยะการเก็บรักษาen_US
Appears in Collections:SCIENCE: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
610531074 น้ำฝน อุตตมะ.pdf5.16 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.