Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72143
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวรพงษ์ เทียมสอน-
dc.contributor.authorบุญยชล ผลดีen_US
dc.date.accessioned2021-09-10T03:22:54Z-
dc.date.available2021-09-10T03:22:54Z-
dc.date.issued2020-09-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/72143-
dc.description.abstractThe aims of this study were to study the effect of ball clay, bentonite white, pyrophyllite and particle size of stoneware body on RAM press formability and firing behavior, and to study the effect of alkali ratio, Al2O3:SiO2 ratio, nepheline syenite, particle size and density of clear glaze slip on the quality of the glaze-sprayed layer and melting ability. Stone ware body and clear glaze were single fired at 1280oC for 30 min with 5oC/min in a gas kiln in reduction atmosphere, and then were normal cooled to ambient temperature. The phase transformation and microstructure of bodies and glazes were evaluated. The technological properties were also investigated for table ware production. The results showed that the tableware production was successful with the single-fired technique. The vitrification and properties of single-fired samples were developed relating to the addition of 3 wt% pyrophyllite and 2 wt% bentonite. The stoneware body could be formed by RAM press. As a result of the XRD pattern, the major phases were mullite (3Al2O3.2SiO2) and free silica (SiO2). The properties of the product were shown that the linear shrinkage at 10.82%, water absorption at 0.17% and MOR at 153.21 MPa. The clear glaze could be sprayed on the dried products without defects. After single firing at 1280oC, the glaze was completely melted presenting clear layer without crazing. The melting of glaze had started before the stoneware body reached to complete vitrification. The properties of clear glaze were also developed with the addition of 3 wt% napheline syenite. The maximum vickers microhardness of the glazes was approximately at 948.10 HV and the maximum glossy at 71.5 GU. These properties are compatible with those of commercial tableware by single-fired technique.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleนวัตกรรมการผลิตสโตนแวร์ชนิดเคลือบใสด้วยการเผาครั้ง เดียวสาหรับเครื่องใช้บนโต๊ะอาหารen_US
dc.title.alternativeProductive Innovation of clear-glazed Stoneware with single firing for tablewareen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc738.3-
thailis.controlvocab.thashเครื่องถ้วยหิน -- การผลิต-
thailis.controlvocab.thashเครื่องปั้นดินเผา -- การผลิต-
thailis.manuscript.callnumberว 738.3 บ436น 2563-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractงานวิจัยนี้ศึกษาผลของดินดำเบนโตไนท์ไวท์ ไพโรฟิ ลไลต์ และขนาดอนุภาคเนื้อสโตนแวร์ต่อความสามารถในการขึ้นรูปด้วยแรมเพรสและพฤติกรรมการเผา และศึกษาผลของอัตราส่วนอัลคาไล อัตราส่วนของอะลูมินาต่อซิลิกา แนฟฟาลีนไซอิไนท์ ขนาดอนุภาค และความหนาแน่นของน้ำเคลือบใสต่อคุณภาพของชั้นเคลือบจากการพ่นและพฤติกรรมการหลอม โดยเนื้อสโตนแวร์และเคลือบใสถูกเผาเพียงครั้งเดียวที่อุณหภูมิ 1280 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 30 นาที อัตราการเผา 5 องศาเซลเซียสต่อนาที ในเตาเผาแก๊ส ด้วยบรรยากาศรีดักชัน จากนั้นเย็นลงตามปกติที่อุณหภูมิห้อง ทำการติดตามการเปลี่ยนแปลงวัฏภาคและโครงสร้างจุลภาคของเนื้อดินและการเคลือบ ตรวจสอบสมบัติทางเทคโนโลยีสาหรับผลิตเป็นเครื่องใช้บนโต๊ะอาหาร ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าสามารถผลิตเครื่องใช้บนโต๊ะอาหารได้ด้วยเทคนิคการเผาเดียว การสุกตัวและสมบัติของเนื้อสโตนแวร์ถูกพัฒนาขึ้นด้วยการเติมไพโรฟิ ลไลต์ร้อยละ 3 และ เบนโทไนต์ร้อยละ 2 โดยน้ำหนัก สามารถขึ้นรูปโดยแรมเพรช ผลจากรูปแบบเอก๊ ซ์เรย์ดิฟแฟรคชัน พบวัฏภาคหลักเป็น มัลไลท์ และซิลิกาอิสระ มีค่าการหดตัวเชิงเส้นร้อยละ 10.82 การดูดซึมน้ำร้อยละ 0.17 และโมดูลัสการแตกร้าว 153.21 เมกกะปาสคาล เคลือบใสสามารถพ่นบนผลิตภัณฑ์แห้งได้โดยไม่มีข้อบกพร่อง หลังจากการเผาเพียงครั้งเดียวที่อุณหภูมิ 1280 oC เคลือบละลายอย่างสมบูรณ์เกิดความใสโดยไม่เกิดการรานตัว การหลอมละลายของสารเคลือบเกิดขึ้นก่อนทีเนื้อดินของสโตนแวร์จะถึงจุดสุกตัว สมบัติของเคลือบใสได้รับการพัฒนาด้วยการเติมแนฟฟาลีนไซอิไนท์ร้อยละ 3 โดยน้ำหนัก ค่าความแข็งสูงสุดของวิกเกอร์ 948.10 HV และความมันวาวสูงสุดที่ 71.5 GU ซึ่งเครื่องใช้บนโต๊ะอาหารที่พัฒนาได้ด้วยเทคนิคการเผาครั้งเดียวมีสมบัติผ่านเกณฑ์มาตรฐานen_US
Appears in Collections:SCIENCE: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
600531109 บุญยชล ผลดี.pdf10.38 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.