Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/71196
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorชิต อินปราen_US
dc.contributor.authorณัฐา โพธาภรณ์en_US
dc.date.accessioned2021-01-27T03:33:05Z-
dc.date.available2021-01-27T03:33:05Z-
dc.date.issued2009en_US
dc.identifier.citationJournal of Agriculture 25, 2 (Jun 2009), 101-108en_US
dc.identifier.issn0857-0841en_US
dc.identifier.urihttps://li01.tci-thaijo.org/index.php/joacmu/article/view/246227/168353en_US
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/71196-
dc.description"Journal of Agriculture" an academic Journal of the Faculty of Agriculture, Chiang Mai University. The journal will be publicized every 4 months (January, May and September), which will focus on Agriculture, Agro-Industry, Veterinary and Biology.en_US
dc.description.abstractการเก็บรักษากลุ่มเรณูกล้วยไม้สามารถสนับสนุนให้เกิดการผสมข้ามเมื่อต้นพ่อและต้นแม่มีฤดูออกดอกแตกต่างกัน การศึกษาผลของอุณหภูมิและระยะเวลาการเก็บรักษากลุ่มเรณูของกล้วยไม้สกุลหวายพันธุ์แท้กลิ่นหอมจำนวน 4 ชนิด ได้แก่ เอื้องแซะหอม เอื้องสายหลวง เอื้องน้ำครั่งสายสั้น และเอื้องนางลม โดยศึกษาอุณหภูมิในการเก็บรักษา 3 ระดับ คือ 4, 6 และ 8 องศาเซลเซียส และระยะเวลาการเก็บรักษา 15 ระดับ โดยเริ่มจาก 30 วัน เพิ่มขึ้นครั้งละ 30 วัน ถึง 450 วัน พบว่ากลุ่มเรณูของกล้วยไม้หอมทั้ง 4 ชนิด ที่เก็บรักษาที่ 4 องศาเซลเซียส มีเปอร์เซ็นต์ความมีชีวิตมากกว่าเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 6 และ 8 องศาเซลเซียสอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ การเก็บรักษากลุ่มเรณูของเอื้องแซะหอม เอื้องสายหลวง เอื้องนำครั่งสายสั้น และเอื้องนางลม ไว้ที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส สามารถเก็บไว้ได้นานถึง 240, 240, 270 และ 210 วัน ตามลำดับ โดยเปอร์เซ็นต์ความมีชีวิตยังคงเดิม Orchid pollinia storage can promote the cross pollination when the parental lines have different flowering time. Effects of temperature and storage period on pollinia viability percentage of four fragrant Dendrobium species such as Dendrobium scabrilingue Lindl., D. anosmum Lindl., D. parishii Rchb. f. and D. peguanum Lindl., were studied at three temperature levels, 4, 6 and 8 ๐C and fifteen periods, starting from 30-days interval untill 450 days. It was found that pollinia of the four fragrant species kept at 4 ๐C had significantly viability percentages greater than those kept at 6 and 8 ๐C. Keeping pollinia of D. scabrilingue and D. anosmum, D. parishii and D. peguanum at 4 ๐C could be kept for 240, 240, 270 and 210 days, respectively, without significantly losing their viability percentages.en_US
dc.language.isoEngen_US
dc.publisherคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectกลุ่มเรณูกล้วยไม้en_US
dc.subjectการเก็บรักษาen_US
dc.subjectกล้วยไม้สกุลหวายพันธุ์แท้กลิ่นหอมen_US
dc.subjectOrchid polliniaen_US
dc.subjectstorageen_US
dc.subjectfragrant Dendrobium speciesen_US
dc.titleผลของอุณหภูมิและระยะเวลาเก็บรักษาต่อเปอร์เซ็นต์ความมีชีวิตของกลุ่มเรณูของเอื้องแซะหอม เอื้องสายหลวงเอื้องน้ำครั่งสายสั้น และเอื้องนางลมen_US
dc.title.alternativeEffects of Temperature and Storage Period on Pollinia Viability Percentage of <I>Dendrobium scabrilingue </I> Lindl., <I> D. anosmum </I> Lindl., <I>D. parishii </I> Rchb. f. and <I>D. peguanum </I> Lindl.en_US
Appears in Collections:CMUL: Journal Articles

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.