Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69633
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAssoc. Prof. Dr. Somdet Srichairatanakool-
dc.contributor.advisorAssoc. Prof. Dr. Niramon Utama-ang-
dc.contributor.advisorDr. Chairat Uthaipibull-
dc.contributor.authorAdchara Prommabanen_US
dc.date.accessioned2020-08-18T02:44:32Z-
dc.date.available2020-08-18T02:44:32Z-
dc.date.issued2019-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69633-
dc.description.abstractGuava (Psidium guajava Linn. var Pan See Tong strain) is an edible fruit and important in the food industry. The seeds are by-products from the processing of fruit-based products, which are normally used for feeding animals and organic fertilizer. We need to recycle huge amounts of guava seed waste by increasing its added values in economics and health. This study aims to prepare hexane extract of guava seed oil (GSO), to analyze its chemical compositions using chromatographic and colorimetric methods, to determine free-radical scavenging activity using colorimetric 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and dichlorofluorescein (DCF)-flow cytometric methods, to test its toxicity in cells and animals, and to examine cell migration effect on wound healing. Chromatographic analysis demonstrated that the GSO (yield 6-10 % by weight) was abundant with ω6-polyunsaturated fatty acid linoleic acid (65.95 % of total fatty acid), α-tocopherol (23 mg/kg), β-tocotrienol (70.5 mg/kg), total phenolic compounds (45.57+0.97 mg gallic acid equivalent/g) such as chlorogenic acid and its derivatives and phytosterols such as stigmasterol, β-sitosterol and campesterol. The GSO potently scavenged DPPH radicals (EC50 = 138.83±5.42 mg/mL) and significantly decreased the level of free radicals (100 and 200 µg/mL) in human hepatocellular carcinoma (HepG2) cells in a concentration-dependent manner. Importantly, the GSO also stimulated the migration of cultured skin (HaCaT) cells during wound healing in a concentration-dependent manner with a significant effect at 500 μg/mL. It was non-toxic to peripheral blood mononuclear cells, primary rat hepatocytes and human hepatocellular carcinoma (HepG2) cells, when cultured for 24 and 48 hours, but toxic to human erythroleukemic (K562) cells (IC50 = 155 and 137 μg/mL, respectively). The oil neither induced acute toxicity (LD50 > 10 mg/kg) nor sub-chronic toxicity for up to 90 days in rats. Interestingly, The GSO was found to decrease serum levels of triglyceride, cholesterol and fatty acids in rats. The new findings revealed hexane extract of guava seed oil, which was rich in nutraceuticals included linoleic acid, tocopherols, tocotrienols, phytosterols and phenolic compounds, exerted antioxidant, in vitro free-radical scavenging and anti-cancer activities, wound healing and hypolipidemic effects, indicating the health benefits.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectguavaen_US
dc.subjectPsidium guajavaen_US
dc.subjectlinoleic aciden_US
dc.subjectcell migrationen_US
dc.subjectHaCaT cellsen_US
dc.subjectantioxidationen_US
dc.subjecthypolipidemic activityen_US
dc.titleSafety, Nutritional Value and Biological Activities of Guava (Psidium guajava) Seed Oil Extracten_US
dc.title.alternativeความปลอดภัย คุณค่าทางโภชนาการและฤทธิ์ทางชีวภาพของสารสกัด น้ำมันเมล็ดฝรั่งen_US
dc.typeThesis
thesis.degreedoctoralen_US
thesis.description.thaiAbstractฝรั่งเป็นผลไม้ใช้ในการบริโภคและแปรรูปในอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มน้ําผลไม้ ส่วนเมล็ดฝรั่ง ปริมาณมากที่เหลือถูกนําไปใช้เลี้ยงสัตว์หรือทิ้งเป็นปุ๋ยอินทรีย์ ผู้วิจัยต้องการนําเมล็ดฝรั่งเหลือทิ้ง ปริมาณมากนี้กลับมาใช้ให้เกิดประโยชน์เพื่อเพิ่มมูลค่าทางเศรษฐกิจและสุขภาพ การศึกษานี้มี วัตถุประสงค์เพื่อเตรียมสารสกัดน้ํามันเมล็ดฝรั่งด้วยเฮกเซน แล้วนําสารสกัดที่ได้ไปวิเคราะห์สาร องค์ประกอบทางเคมีด้วยวิธี โครมาโทรกราฟีและวิธีการเกิดสี ตรวจหาฤทธิ์ทําลายอนุมูลอิสระด้วย วิธีการเกิดสีและการเรืองแสง ทดสอบความเป็นพิษในเซลล์และสัตว์ทดลอง ศึกษาผลการเคลื่อนที่ ของเซลล์ในการสมานบาดแผล ผลการทดลองแสดงว่าน้ํามันเมล็ดฝรั่งถูกสกัดได้ปริมาณร้อยละ 6-10 โดยน้ําหนักซึ่งประกอบด้วยกรดไขมันไม่อิ่มตัวสูงโอเมกา 6 ชนิดกรดลิโนเลอิกปริมาณร้อยละ 65.95 ของกรดไขมันรวม สารแอลฟาโทโคฟีรอลปริมาณ 23 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม สารบีตาโทโคไตรอีนอล ปริมาณ 70.5 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม สารประกอบฟีนอลิกรวม เช่น กรดคลอโรจินิค และสารอนุพันธ์ ของกรดคลอโรจินิค ปริมาณ 45.5750.97 ไมโครกรัมเทียบเท่ากรดแกลลิกต่อน้ําหนัก 1 กรัม และ สารประกอบไฟโตสเตอรอล ส่วนสกัดน้ํามันเมล็ดฝรั่งลดระดับอนุมูลอิสระในหลอดทดลอง ค่า ECs0 เท่ากับ 138,835.42 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และลดระดับอนุมูลอิสระในเซลล์มะเร็งตับ HepG2 เพาะเลี้ยงอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติในลักษณะขึ้นกับความเข้มข้น (100 และ 200 ไมโครกรัมต่อ มิลลิลิตร) น้ํามันเมล็ดฝรั่งกระตุ้นการเคลื่อนที่ของเซลล์ผิวหนังเพาะเลี้ยง HaCaT ในการสมาน บาดแผลในลักษณะขึ้นกับความเข้มข้นและมีนัยสําคัญทางสถิติที่ความเข้มข้น 500 ไมโครกรัมต่อen_US
Appears in Collections:MED: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
550751030 อัจฉรา พนมมาแบน.pdf2.65 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.