Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69093
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ศรีสุลักษณ์ ธีรานุพัฒนา | - |
dc.contributor.advisor | ศิริเพ็ญ ตรัยไชยาพร | - |
dc.contributor.author | นาถนภา สุวรรณ | en_US |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T08:56:49Z | - |
dc.date.available | 2020-07-24T08:56:49Z | - |
dc.date.issued | 2015-12 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69093 | - |
dc.description.abstract | Cultivated of edible freshwater alga known as Kai; Cladophora sp. and Microspora sp., in cement raceway ponds by adding fermented soybean cake water; the remnant from soymilk process 0, 5, 10 and 15% of soybean cake water were added 2 replications per treatment. Growth, protein and carotenoid value were measured for 8 weeks. The result showed that Growth, protein and carotenoid value were statistically significant different (p<0.05). Growth of Kai alga is highest in 3th week which can produced 9.50, 13.00, 20.00 and 10.00 gm-2(fresh weight) respectively. Protein value were 10.44, 12.20, 13.17 and 8.38% and carotenoid value were 468.75, 625.00, 1015.60, and 390.63 µg% (dry weight), respectively. Water quality during the cultivation of Kai alga showed that the highest of air temperature 36.71oC and pH 7.09 were statistically significant different among treatments (p<0.05), However, highest of water temperature 30.14oC and steam velocity 0.19 m/s were not statistically significant different among treatments (p>0.05) This research showed that cultivation of Kai alga by using fermented soybean cake water were best in 10% concentration for 3 weeks which can increase highest growth, protein and carotenoid value. | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.subject | สาหร่ายไก | en_US |
dc.subject | สาหร่าย | en_US |
dc.subject | การเพาะเลี้ยง | en_US |
dc.title | การเพาะเลี้ยงสาหร่ายไก (Cladophora และ Microspora) ในน้ำหมักกากถั่วเหลือง | en_US |
dc.title.alternative | Cultivation of Kai algae (Cladophora and microspora) in fermented soybean cake water | en_US |
dc.type | Independent Study (IS) | |
thailis.classification.ddc | 579.837 | - |
thailis.controlvocab.thash | สาหร่ายไก -- การเพาะเลี้ยง | - |
thailis.controlvocab.thash | สาหร่ายไก -- การเจริญเติบโต | - |
thailis.manuscript.callnumber | ว 579.837 น244ก | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การเพาะเลี้ยงสาหร่ายไก (Cladophora และ Microspora) ในบ่อซีเมนต์ระบบน้ำวน โดยเติมน้ำหมักกากถั่วเหลืองที่เป็นของเหลือจากการทำน้ำเต้าหู้ เพื่อศึกษาการเจริญเติบโต ปริมาณโปรตีน และปริมาณแคโรทีนอยด์ โดยเติมน้ำหมักกากถั่วเหลืองปริมาณ 0 5 10 และ 15% แต่ละชุดการทดลองทำ 2 ซ้ำเป็นเวลา 8 สัปดาห์ ผลการศึกษาพบว่าการเจริญเติบโต ปริมาณโปรตีนและปริมาณแคโรทีนอยด์ มีค่าความแตกต่างกันระหว่างชุดการทดลองอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) โดยสาหร่ายไกมีการเจริญเติบโตสูงที่สุดในสัปดาห์ที่ 3 ให้ผลผลิต 9.50, 13.00, 20.00 และ 10.00 กรัมต่อตารางเมตร (น้ำหนักสด) ปริมาณโปรตีนเป็น 10.44, 12.20, 13.17 และ 8.38 กรัมต่อ100 กรัม ตามลำดับและปริมาณแคโรทีนอยด์เป็น 468.75, 625.00, 1015.60, และ 390.63 ไมโครกรัมต่อกรัมตามลำดับ คุณภาพน้ำระหว่างเพาะเลี้ยงมีค่าสูงสุดของอุณหภูมิอากาศ 36.710C และ pH 7.09 มีความแตกต่างระหว่างชุดการทดลองอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p>0.05) ส่วนค่าสูงสุดอุณหภูมิน้ำ 30.140C ความเร็วกระแสน้ำ 0.19 เมตรต่อวินาที ไม่มีความแตกต่างระหว่างชุดการทดลองทางสถิติ (p>0.05) จากการศึกษานี้พบว่า การเพาะเลี้ยงสาหร่ายไกโดยใช้น้ำหมักกากถั่วเหลืองจะได้ผลดีที่สุดที่ความเข้มข้น 10% ในระยะเวลา 3 สัปดาห์ | en_US |
Appears in Collections: | SCIENCE: Independent Study (IS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Full.pdf | 4.05 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.