Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69093
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorศรีสุลักษณ์ ธีรานุพัฒนา-
dc.contributor.advisorศิริเพ็ญ ตรัยไชยาพร-
dc.contributor.authorนาถนภา สุวรรณen_US
dc.date.accessioned2020-07-24T08:56:49Z-
dc.date.available2020-07-24T08:56:49Z-
dc.date.issued2015-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69093-
dc.description.abstractCultivated of edible freshwater alga known as Kai; Cladophora sp. and Microspora sp., in cement raceway ponds by adding fermented soybean cake water; the remnant from soymilk process 0, 5, 10 and 15% of soybean cake water were added 2 replications per treatment. Growth, protein and carotenoid value were measured for 8 weeks. The result showed that Growth, protein and carotenoid value were statistically significant different (p<0.05). Growth of Kai alga is highest in 3th week which can produced 9.50, 13.00, 20.00 and 10.00 gm-2(fresh weight) respectively. Protein value were 10.44, 12.20, 13.17 and 8.38% and carotenoid value were 468.75, 625.00, 1015.60, and 390.63 µg% (dry weight), respectively. Water quality during the cultivation of Kai alga showed that the highest of air temperature 36.71oC and pH 7.09 were statistically significant different among treatments (p<0.05), However, highest of water temperature 30.14oC and steam velocity 0.19 m/s were not statistically significant different among treatments (p>0.05) This research showed that cultivation of Kai alga by using fermented soybean cake water were best in 10% concentration for 3 weeks which can increase highest growth, protein and carotenoid value.en_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectสาหร่ายไกen_US
dc.subjectสาหร่ายen_US
dc.subjectการเพาะเลี้ยงen_US
dc.titleการเพาะเลี้ยงสาหร่ายไก (Cladophora และ Microspora) ในน้ำหมักกากถั่วเหลืองen_US
dc.title.alternativeCultivation of Kai algae (Cladophora and microspora) in fermented soybean cake wateren_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc579.837-
thailis.controlvocab.thashสาหร่ายไก -- การเพาะเลี้ยง-
thailis.controlvocab.thashสาหร่ายไก -- การเจริญเติบโต-
thailis.manuscript.callnumberว 579.837 น244ก-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการเพาะเลี้ยงสาหร่ายไก (Cladophora และ Microspora) ในบ่อซีเมนต์ระบบน้ำวน โดยเติมน้ำหมักกากถั่วเหลืองที่เป็นของเหลือจากการทำน้ำเต้าหู้ เพื่อศึกษาการเจริญเติบโต ปริมาณโปรตีน และปริมาณแคโรทีนอยด์ โดยเติมน้ำหมักกากถั่วเหลืองปริมาณ 0 5 10 และ 15% แต่ละชุดการทดลองทำ 2 ซ้ำเป็นเวลา 8 สัปดาห์ ผลการศึกษาพบว่าการเจริญเติบโต ปริมาณโปรตีนและปริมาณแคโรทีนอยด์ มีค่าความแตกต่างกันระหว่างชุดการทดลองอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) โดยสาหร่ายไกมีการเจริญเติบโตสูงที่สุดในสัปดาห์ที่ 3 ให้ผลผลิต 9.50, 13.00, 20.00 และ 10.00 กรัมต่อตารางเมตร (น้ำหนักสด) ปริมาณโปรตีนเป็น 10.44, 12.20, 13.17 และ 8.38 กรัมต่อ100 กรัม ตามลำดับและปริมาณแคโรทีนอยด์เป็น 468.75, 625.00, 1015.60, และ 390.63 ไมโครกรัมต่อกรัมตามลำดับ คุณภาพน้ำระหว่างเพาะเลี้ยงมีค่าสูงสุดของอุณหภูมิอากาศ 36.710C และ pH 7.09 มีความแตกต่างระหว่างชุดการทดลองอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p>0.05) ส่วนค่าสูงสุดอุณหภูมิน้ำ 30.140C ความเร็วกระแสน้ำ 0.19 เมตรต่อวินาที ไม่มีความแตกต่างระหว่างชุดการทดลองทางสถิติ (p>0.05) จากการศึกษานี้พบว่า การเพาะเลี้ยงสาหร่ายไกโดยใช้น้ำหมักกากถั่วเหลืองจะได้ผลดีที่สุดที่ความเข้มข้น 10% ในระยะเวลา 3 สัปดาห์en_US
Appears in Collections:SCIENCE: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Full.pdf4.05 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.