Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/67167
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCharinya Pimsonen_US
dc.contributor.authorPhornnipa Bakbanen_US
dc.contributor.authorSunadda Suwanraten_US
dc.contributor.authorNatedara Chanutsaen_US
dc.date.accessioned2020-04-02T14:32:31Z-
dc.date.available2020-04-02T14:32:31Z-
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.citationChiang Mai Veterinary Journal16, 2 (May-Aug 2018), 95-107en_US
dc.identifier.issn2465-4604en_US
dc.identifier.urihttp://www.vet.cmu.ac.th/cmvj/document/vol.16/number2/VIS%202018-2-008.pdfen_US
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/67167-
dc.descriptionเชียงใหม่สัตวแพทยสาร เป็นวารสารเผยแพร่เผยแพร่ผลงานทางวิชาการที่มีคุณภาพในลักษณะต่าง ๆ เช่น บทความต้นฉบับ (Original article) บทความปริทัศน์ (Review article) รายงานฉบับย่อ (Short communication) และรายงานสัตว์ป่วย (Case report) ที่เกี่ยวข้องกับทางด้านสัตวแพทยศาสตร์ (Veterinary Science) และวิทยาศาสตร์เทคโนโลยีการสัตว์ (Animal Science and Technology) ได้แก่ ชีววิทยา สรีรวิทยา จุลชีววิทยา พยาธิวิทยา โภชนาการศาสตร์ กายวิภาคศาสตร์ พันธุศาสตร์ อายุรศาสตร์ ศัลยศาสตร์ สูติศาสตร์ วิทยาศาสตร์ทางชีวภาพวิทยาศาสตร์พื้นฐาน ระบาดวิทยาและแนวทางสุขภาพหนึ่งเดียวen_US
dc.description.abstractThe antioxidant effects of Curcumin that extracted from Curcuma longa not only reduce free radical but also improve growth performances in broilers. A study was conducted to investigate the effects of Curcumin on blood biochemistry parameters and antioxidant status of broilers exposed to varies of raising systems. The 180 boilers were randomly assigned into 6 categories compose of 3 raising systems; semi-intensive and stocking densities of 10 and 16 birds/m2 in each group fed with control diet mixed with and without 10% Curcumin. The result show that the activities of antioxidant systems, lipid peroxidation were gradually increased in highest stocking density (16 birds/m2 ). However, the level of lipid peroxidation was reduced while, catalase and superoxide dismutase activities were significantly increased in blood chickens as also the growth performances and blood biochemistry that improved after fed with 10% Curcumin. This finding indicates that Curcumin has potentiated to reducing the oxidative stress, activated antioxidant enzyme activities and improve the growth performance of broilers raised under stress condition.en_US
dc.language.isoEngen_US
dc.publisherคณะสัตวแพทย์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectBoilersen_US
dc.subjectCurcuminen_US
dc.subjectHigh stocking densityen_US
dc.titleThe effect of Curcumin on growth performance, blood biochemistry and antioxidant activities in boiler chickensen_US
Appears in Collections:CMUL: Journal Articles

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.