Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39914
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAsst. Prof. Dr. Hataichanoke Niamsup-
dc.contributor.advisorAsst. Prof. Dr. Nuchnipa Nuntawong-
dc.contributor.authorChorpaka Phuangsrien_US
dc.date.accessioned2017-08-23T04:10:47Z-
dc.date.available2017-08-23T04:10:47Z-
dc.date.issued2014-11-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39914-
dc.description.abstractThe aims of present study were to determine antifungal activity of the essential oils extracted from Anethum graveolens L. and Zanthoxylum piperitum seeds and to evaluate their potential as a food preservative. The chemical compositions of the oils were determined by GC–MS. Trans-isodillapiole (33.1%), (+)-carvone (26.0%), (-)-limonene (19.2%) and dihydrocarvone (12.3%) were the main components of A. graveolens L. oil. Whereas, the main components of Z. piperitum oil were β-phelladrene (23.2%), sabinene (14.6%) and brevifolin (11.9%). The antifungal activity of A. graveolens L. and Z. piperitum oils were tested both in solid and liquid cultures of Aspergillus flavus. The minimum inhibitory concentrations of A. graveolens L. and Z. piperitum oils, when determined on the 9th day were 2.0 µL/mL and 4.5 µL/mL, respectively. The possible mechanism of the oils antifungal activity against A. flavus is considered to be distortion of the fungal conidial heads and the reduction of hyphal diameters which could be observed by light microscopes. To confirm their target in fungal plasma membrane, their effect on ergosterol synthesis was assessed. The result indicated that the ergosterol content in the plasma membrane of A. flavus when treated with 0.25 µL/mL A. graveolens L. oil was reduced to 32%. Whereas Z. piperitum oil at 1.0 µL/mL concentration decreased the ergosterol content by 28% compared to the control. The potential use of essential oils from A. graveolens L. and Z. piperitum as an antifungal coat was tested on dried bird chili, a model product. The essential oil from A. graveolens L. at 2.0 and 4.0 µL/mL of reduced fungal development on chili peel by 84.00% and 93.30%, respectively. While Z. piperitum oil reduced to 45.20% and 89.32% at 4.5 and 9.5 µL/mL, respectively, compared with the control. Thus, the essential oils of A. graveolens L. and Z. piperitum may be applied as a natural food preservative.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectEssences and essential oilsen_US
dc.titleChemical Compositions of Essential Oils from Zanthoxylum piperitum and Anethum graveolens L. Seeds and Their Antifungal Activities on Aspergillus flavusen_US
dc.title.alternativeองค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันหอมระเหยจากเมล็ดพริกหอมและผักชีลาวและฤทธิ์การต้านเชื้อราต่อ Aspergillus flavusen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.ddc547.71-
thailis.controlvocab.lcshEssences and essential oils-
thailis.controlvocab.thashAntifungal agents-
thailis.manuscript.callnumberTh 547.71 C551C-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractวัตถุประสงค์ในการศึกษาครั้งนี้เพื่อศึกษาฤทธิ์การต้านเชื้อราของน้ำมันหอมระเหยจากเมล็ดพริกหอมและผักชีลาวและประเมินศักยภาพการเป็นสารกันบูดในอาหาร การศึกษาองค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันหอมระเหยโดย GC-MS พบว่า Trans-isodillapiole (33.1%), (+)-carvone (26.0%), (-)-limonene (19.2%) และ dihydro-carvone (12.3%) เป็นองค์ประกอบหลักของน้ำมันผักชีลาว ขณะที่องค์ประกอบหลักของน้ำมันพริกหอมคือ β-phelladrene (23.2%), sabinene (14.6%) และbrevifolin (11.9%) การศึกษาฤทธิ์การต้านเชื้อรา Aspergillus flavus ของน้ำมันหอมระเหยจากเมล็ดพริกหอมและผักชีลาวพบว่าค่าความเข้มข้นที่น้อยที่สุดในการยับยั้งเชื้อรา คือ 2.0 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตรและ 4.5 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตรตามลำดับ การศึกษาผลของน้ำมันที่มีต่อเชื้อรา A. flavus ภายใต้กล้องจุลทรรศน์พบว่าส่วนหัวของเชื้อราถูกทำลายและขนาดเส้นผ่านศูนย์กลางของเส้นใยลดลง เพื่อเป็นการยืนยันว่าเยื่อหุ้มเซลล์เป็นเป้าหมายของสารต้านเชื้อรา จึงได้ศึกษาปริมาณของ เออร์โกสเทอรอล จากการทดลองพบว่าเออร์โกสเทอรอลที่อยู่ในเยื่อหุ้มเซลล์ของเชื้อรา A. flavus เมื่อเลี้ยงในอาหารเหลวที่มีน้ำมันผักชีลาวเข้มข้น 0.25 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตรมีปริมาณลดลง 32% ขณะที่น้ำมันพริกหอมเข้มข้น 1.0 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตรทำให้ปริมาณเออร์โกสเทอรอลลดลง 28% เมื่อเทียบกับเชื้อราควบคุมที่ไม่มีน้ำมันหอมระเหย การใช้น้ำมันหอมระเหยจากผักชีลาวและพริกหอมในการป้องกันการเจริญเติบโตของเชื้อรา A. flavus โดยการเคลือบบนพริกแห้งที่ใช้เป็นตัวอย่างผลิตภัณฑ์จำลอง โดยน้ำมันผักชีลาวใช้ความเข้มข้น 2 และ 4 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตร สามารถลดจำนวนสปอร์เชื้อราได้ 84.00% และ 93.30% ตามลำดับ ขณะที่น้ำมันพริกหอมลดจำนวนสปอร์เชื้อราได้ 45.20% และ 89.32% ที่ความเข้มข้น 4.5 และ 9.0 ไมโครลิตรต่อมิลลิลิตรตามลำดับ ดังนั้นน้ำมันหอมระเหยจากเมล็ดผักชีลาวและพริกหอมสามารถนำไปประยุกต์เป็นสารกันบูดธรรมชาติen_US
Appears in Collections:GRAD-Sciences and Technology: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Full.pdf6.65 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.